Medlemsundersøkelse corona
Norsk Bergindustri har i perioden mars - juni gjennomført tre medlemsundersøkelser for å se hvordan corona slår ut for våre medlemmer. Samtidig har vi tatt pulsen på myndighetenes krisepakker; treffer de?
Norsk Bergindustri har i perioden mars - juni gjennomført tre medlemsundersøkelser for å se hvordan corona slår ut for våre medlemmer. Samtidig har vi tatt pulsen på myndighetenes krisepakker; treffer de?
Hvis vi ser på svarene Norsk Bergindustri har mottatt, så kan vi på generelt grunnlag si at bransjen så langt ser ut til å klare seg tilfredsstillende. Men vi understreker at vi fortsatt står i denne pandemien, og det er for tidlig å konkludere hvordan bransjen vil manøvrere seg gjennom dette. Negative ringvirkninger kan oppstå på et senere tidspunkt, derfor blir det viktig å være tett på myndighetene fremover.
Personal:
• Om lag 35 % har iverksatt, eller planlegger permitteringer den nærmeste tiden. Tilsvarende tall under den første undersøkelsen var 40% (årsak kan ligge i høyere andel som “planlegger å permittere” i første runde, det vil si “føre var” prinsippet). Under del 2 av undersøkelsen utgjorde dette tallet 27%.
• Om lag 60% av de besvarte merker ikke corona. Situasjonen er betydelig “lysere” enn under de to foregående undersøkelsene, da snittet lå på ca 35%. Det kan være flere årsaker til denne optimismen. Bedriftene har en bedre oversikt og kontroll over situasjonen. Dette kan tyde på at corona foreløpig ikke rammer våre medlemmer så mye som fryktet.
Kunder og leverandør:
• Om lag 20 % av bedriftene opplever nå nedgang i ordreinngangen. Tilsvarende tall under første undersøkelse var om lag 30%. Under del 2 av denne undersøkelsen utgjorde tallet i underkant av 15%. Fortsatt tidlig, men dette er også en interessant indikator over tid, da utenforstående forhold spiller inn.
• Om 80% merker liten/ingen endring i kunde/leverandørsituasjonen. Tilsvarende tall under første undersøkelse var om lag 26%. Under del 2 av denne undersøkelsen utgjorde dette om lag 50% (positive). Det går med andre ord riktig vei.
Økonomi:
• Om lag 14% opplever nå mangel på likviditet. Tilsvarende tall under første og andre undersøkelse utgjorde om lag 20%.
• Om lag 60% opplever at corona har ingen/små økonomiske konsekvenser. Tilsvarende tall under første og andre undersøkelse var omtrent på samme nivå.
• “Vi har problemer med å få betalinger fra våre kunder” er en indikator hvor utviklingen går i negativ retning målt mot tidligere undersøkelser. Dette kan bety utfordringer på sikt. I de to første undersøkelsene lå svarene på mellom 8-10%. Nå har dette tallet gått opp til i overkant av 20%
Treffer myndighetenes tiltakspakker så langt? (på en skala fra 1 til 10 hvor 10 betyr mest aktuell/viktig)
Av de relevante tiltak som er fremlagt, stiller våre bedrifter seg mest positiv til:
• Arbeidsgiverperioden for sykepenger er redusert fra 16 til 3 dager
• Arbeidsgiverperioden ved permitteringer er endret fra 15 til 2 dager
Samtidig ansees følgende tiltak å treffe dårligere nå (oppleves lite relevante, ligger langt frem i tid, ikke testet ut):
• Kompensasjonsordning for næringslivet innført for å dekke en andel av de faste kostnadene
• Ny statlig lånegarantiordning for næringslivet (staten garanterer for opptil 90% av hvert banklån)
• For selskaper: Underskudd i 2020 kan tilbakeføres mot beskattet overskudd i 2019 og 2018