Bærekraft og vern på dagsorden
Anita og Lars-Erik fra sekretariatet møtte i dag klima- og miljøminister Espen Barth Eide. På dagsorden stod orientering om bærekraftsarbeidet (TSM), håndtering av overskuddsmasser, motorferdsel i utmark og skogvern.
Anita og Lars-Erik fra sekretariatet møtte i dag klima- og miljøminister Espen Barth Eide. På dagsorden stod orientering om bærekraftsarbeidet (TSM), håndtering av overskuddsmasser, motorferdsel i utmark og skogvern.
Espen Barth Eide innledet med å fastslå at Norge og verden trenger mye mineraler for å gjennomføre det grønne skiftet, samtidig som regjeringen i samarbeid med bransjen skal bidra til å utvikle mineralnæringen i en stadig grønnere retning.
I møtet orienterte vi statsråden om bærekraftsarbeidet. Først med en omtale av rapporteringsprogrammet «TSM – en bærekraftig bergindustri». Videre om vårt arbeid rundt nullutlipp. Vi jobber med en barriereanalyse med oversikt over de forholdene som står i veien for å nå målene om 0-utslippsløsninger. Analysen oppsummerer viktige forhold som må være på plass fra myndighetenes side for at virksomhetene skal kunne nå målene. Klima- og miljøminister Barth Eide ser frem til å bli kjent med denne.
Håndtering av overskuddsmasser er et tema som er viktig for bergindustrien. Det er mange ulike FOU-prosjekter og initiativ som omhandler dette opp gjennom tiden. Vi fortalte at Norsk Bergindustri har på trappene et prosjekt der vi etablerer kontakt mellom bransjen, annen industri og er på involvering av forskningsmiljøer. Her inviterte vi departementet til å støtte et slikt prosjekt, som vi mener vil ha stor positiv betydning for bransjen.
Vi adresserte videre noen utfordringer knyttet til Motorferdselsloven. Loven er under revisjon i regi av Klima-og miljødepartementet. Vi ønsker oss større fleksibilitet i dagens lovverk og foreslår at undersøkelser etter mineraler inntas i den generelle unntaksbestemmelsen (§4) fra forbudet i motorferdselloven. I påvente av ny lov mener vi at dette kan hensyntas allerede nå gjennom et tillegg i form av forskrift til loven.
Til slutt tok vi opp ordningen rundt frivillig skogvern. Vi ønsker ikke at potensielt viktige mineralforekomster vernes for all tid. Vernevedtak kan føre til at en beslaglegger ressurser som kan være lokalt, regionalt, nasjonalt eller globalt viktige, uten at disse er kartlagt (helt/delvis) før vedtaket fattes. Derfor foreslår vi en framtidig løsning hvor det må foretas en verdivurdering av naturressursene før endelig vernevedtak fattes (veileder DMF). Det er også viktig at endelig verneforskrift ikke er til hinder for at ny fremtidig kunnskapsinnhenting åpner for fremtidig mineralutvinning (dvs økt fleksibilitet).
Et svært nyttig og viktig møte, uttaler generalsekretær Anita Helene Hall. Vi setter stor pris på Barth Eide sin forståelse og positive innstilling til næringen og ser frem til det videre samarbeidet, avslutter Anita.