Stor aktivitet i pukk og grus

Publisert

Bilde av en kvinne og mann

SAMARBEIDER: Anita Helene Hall og Norsk Bergindustri har intensivert arbeidet mot EU, her representert ved generalsekretær Dirk Fincke i Aggregates Europe.

Året nærmer seg slutten, og det er på tide å gjøre opp status for en sektor Norsk Bergindustri har jobbet mye med: Pukk og grus.

– Det har vært et heseblesende år for pukk og grus, og det er vanskelig å peke på hva som har vært den viktigste saken. Det har vært så mange. Gjenvinningsmasser, EPD, PDT, biologisk mangfold, annet miljøarbeid, samarbeid med Aggregates Europe og konferanser som Stein i vei, bare for å nevne noe, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.

Gjenbruk av masser
Bjørn Ottar Ramstad fra Gunnar Holth Grusforretning, lederen av Miljøkomiteen, trekker fram analysen "Rammebetingelser for gjenvinningsmasser" som en av de viktigste sakene som komiteen har jobbet med i år. Rapporten ble ferdig i februar og senere tatt med i møter med Kommunal- og distriktsdepartementet og Samferdseldepratementet. Begge steder ble den tatt godt imot av politikerne.

Resirkulering og gjenbruk av masser var også hovedtema på konferansen Stein i vei, som ble avholdt i Stavanger i månedsskiftet januar-februar med hele 170 deltakere. Den tok for seg både miljø- og helseaspekter, markedsmessige og tekniske barrierer, samt en rekke praktiske eksempler. Konferansen er for øvrig en av de største satsingene som pukk og grus-sektoren i Norsk Bergindustri gjennomfører hvert år.

EPD og PDT
Norsk Bergindustri har også arbeidet mye med allokering av masser i EPD-kalkulatoren (Environmental Product Declaration), spesielt rundt temaet «Splitt mellom forrige, og ny EPD».

– Det siste punktet er særlig viktig for å synliggjøre hvor miljøemisjonene skal fordeles på de ulike massene – for eksempel forurensede masser, tunnelmasser, andre masser, og jomfruelige masser i en EPD, sier Ramstad.

Hvorfor er dette temaet viktig for bransjen? Ramstad forklarer at miljøemisjoner er vektet i en del kontrakter, men slik det er i dag, er det litt ulikt hvor miljøbelastningen begynner i de ulike prosessene. Derfor var det det viktig å få en gjennomgang. Interessen var stor i EPD-forumet i denne perioden, med opptil 45 medlemmer med i hvert møte. I tillegg ble det opprettet en EPD-utviklingsgruppe som jobbet med de ulike utfordringene mellom møtene i selve EPD-forumet, altså en mindre og mer spisset brukergruppe.

Det er nå 33 medlemsbedrifter i Norsk Bergindustri som bruker EPD-kalkulatoren.

Det er også et sterkt ønske fra mange aktører å få EPD integrert i PDT (Product Data Template). Det er noe Norsk Bergindustri arbeider for, blant annet som medlem av PDT Norge.

Arbeid mot Europa
Administrasjonen har gjennom året hatt tett kontakt med Aggregates Europe (tidligere UEPG), og deltok også på årsmøtet til foreningen.

– Aggregates Europe har utarbeidet et veikart for byggeråstoffindustrien. Her er det en tilnærming og elementer som kan brukes som grunnlag for et eget veikart i Norsk Bergindustri. På enkelte områder ligger vi litt foran det som er presentert i Aggregates-veikartet og vår barriereanalyse inneholder en del av de samme punktene som de har i sin rapport. Vi vil etablere en arbeidsgruppe som kan gå gjennom veikartet til Aggregates og sammenligne med de arbeidene som er gjort i Norsk Bergindustri, som Barriereanalysen. Dette kan være et grunnlag for videre arbeid med et eget veikart for Norsk Bergindustri for byggeråstoff eller kanskje for alle bransjegrenene, sier Hall.

På Høstmøte til Norsk Bergindustri framholdt generalsekretær Dirk Fincke i Aggregates Europe at vi i en tid med stor oppmerksomhet på kritiske råvarer og CRMA, ikke må glemme de andre innsatsfaktorene. De kan være like viktige som kritiske og strategiske råvarer. Han tok til orde for at vi må ha en tredje kategori, essential raw materials, med samme rammeverk som de kritiske råvarene.

Finstoff, nye standarder og bærekraft
– Finstoff er en sentral problemstilling for hele bransjen. Det ligger utrolige mengder rundt omkring, kommenterte Stein Hefte fra Oddvar Øygard under Drifts-, prosess- og vedlikeholds-workshopen i Sandefjord i oktober.

Der jobbet om lag 40 medlemmer med en gruppeoppgave om hva finstoff kan brukes til, samt hvordan vi kan påvirke kvaliteten og utseendet. Spørsmålet er hva man kan gjøre for å redusere mengden, eventuelt utnytte finstoffet bedre.

Teknisk byggråstoffkomiteen har også i år hatt tett kontakt med Standard Norge og utviklingen av nye standarder. For eksempel er det kommet fire nye versjoner av prøvingsmetodestandarder som omhandler tilslag.

Sist, men ikke minst kommer miljøkravene også for pukk og grus for fullt, blant annet knyttet til biologisk mangfold. Bærekraftsarbeid generelt og TSM spesielt er emner som opptar administrasjonen og medlemmene i Norsk Bergindustri året rundt.