Bærekraftsrapportering er en utfordring

Publisert

Bilde av Kjersti Hartvig Larsen.

Medlemmene i Norsk Bergindustri har generelt mye kunnskap om hva som ligger i begrepet bærekraft, men det er ulikt hvordan de jobber på området. Jungelen av standarder for rapportering gjør at hva og hvordan de skal rapportere på bærekraft, er en utfordring for mange.

Dette er noen av konklusjonen som fremkommer i en bachelor-oppgave Kjersti Hartvig Larsen, fagsjef miljø og bærekraft i Norsk Bergindustri, nylig leverte ved Høgskolen i Innlandet.

Det er et solid stykke arbeid som omfatter spørreundersøkelse, intervjuer og en workshop. Hartvig tok utgangspunkt i medlemmene i Norsk Bergindustri som er registrert i TSM-databasen, om lag 80 bedrifter. Oppgaven ble belønnet med karakteren B.

TSM står for Towards Sustainable Mining og er et rammeverk for bærekraftsarbeid.

Her kan du lese mer om TSM.

TSM står sterkt
– Svarene fra spørreundersøkelsen bekreftet min antagelse om at våre medlemmer bruker mange forskjellige standarder, og at noen bruker flere og driver med dobbeltrapportering, sier Hartvig Larsen.

Respondentene kunne krysse av for om de kjente standardene TSM, GRI, ESRS, IRMA, Taksonomi, ISO, Miljøfyrtårn eller andre. De fleste kjenner til flere, og de mest kjente er TSM, Miljøfyrtårn og ISO.

Flere av medlemmene i Norsk Bergindustri rapporterer på flere standarder, og noen rapporterer ikke i det hele tatt. De mest benyttes mest, er TSM, Miljøfyrtårn og ISO.

Fare for dobbeltarbeid
Virksomhetens interessenter legger press på medlemmene i Norsk Bergindustri for at de skal rapportere på bærekraft, og de stiller krav til innholdet i slik rapportering

– Krav fra interessentene er i utgangspunktet positivt, men kan også være negativt, da de ofte krever rapportering som kommer i tillegg til annen rapportering som kanskje svarer på det samme, sier Hartvig Larsen.

Hun tror kursing av medlemmene i de ulike rapportene kan gjøre det enklere for dem å kommunisere med interessentene og ikke la seg presse til dobbeltarbeid.

– Det er helt klart behov for mer kunnskap om de ulike rapporteringsmulighetene og hvordan TSM passer inn i bærekraftsrapporteringen, sier Hartvig Larsen og fortsetter:

– Det blir en viktig oppgave fremover å få TSM til å svare ut kravene fra CSRD og spille på lag med ESRS, slik at medlemmene våre slipper dobbeltrapportering, men sikrer at de rapporterer på det som er lovpålagt.

CSRD står for Corporate Sustainability Reporting Directive og er et EU-direktiv som stiller høye krav til rapportering av bærekraftsinformasjon.

ESRS står for European Sustainability Reporting Standards og er et sett detaljerte rapporteringskrav som kommer i kjølvannet av CSRD.