Batterisuget gir Norge store muligheter

To personer bak en talerstol

Pål Runde og Anita Helene Hall sparket i gang seminaret.

Denne uken inviterte toneangivende politiske partier til et fagseminar på Stortinget om mineralutvinning og batteriproduksjon. Batterier spiller som kjent en nøkkelrolle i det grønne skiftet, og batterier krever mineraler.

Batterier er helt sentralt for det grønne skiftet. For eksempel står kraftproduksjon for 34 prosent av de globale CO2-utslippene, ulike industri må svare for til sammen 24 prosent og transport 20 prosent. I alle disse sektorene vil batterier ha stor betydning for å få ned utslippene.

– Batterier krever kritiske mineraler og batteriproduksjonen øker kraftig. Den vil mer enn femdobles fra i dag til 2030, målt i TWh, og mangedobles etter det, sa administrerende direktør Pål Runde fra Battery Norway.

Generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri framholdt at disse råvarene i dag i stor grad kommer fra land med geopolitisk risiko, høye klimagassutslipp og ofte uforsvarlige arbeidsforhold. Derfor ønsker EU å bli mer selvforsynt.

– Den gode nyheten er at flere av de kritiske og strategiske råvarene finnes i Norge. Vi er for eksempel den fjerde største produsenten av silisiummetaller globalt. NGU har anslått at verdien av metallforekomster i Norge er på hele 8000 milliarder kroner, framholdt Hall.

Det må anføres at den summen kun er allerede kjente forekomster. Om lag halvparten av Norge er ikke kartlagt

Unik mulighet
En sterkere satsing på kritiske råvarer vil komme hele landet til gode. De finnes nemlig spredt over i hele Norge i historiske og uutnyttede gruver

– Norge har en unik sjanse som råvareleverandør til den europeiske batteriindustrien. Og dermed kan vi spille en vesentlig rolle både for den grønne omstillingen og for å redusere den geopolitiske usikkerheten, sa Hall.

I tillegg kommer muligheten til å skape arbeidsplasser over hele landet.

Og noen utfordringer
Kuniko er et australsk selskap som har etablert seg i Norge. Deres misjon er å produsere bærekraftige metaller til batteriverdikjeden. Hvorfor valgte de vårt land?

– I tillegg til de nevnte reservene på minst 8000 milliarder kroner, ligger Norge på andreplass på Human Development Index. Og 95 prosent av energien vi bruker her til lands, er fornybar, sa Chief Operating Officer Mona Schancke fra Kuniko.

Selskapet har en frisk prosjektportefølje med 1065 kvadratkilometer leterettigheter. Blant annet er det lovende forekomster av nikkel og kobolt i Ringerike i et område med historisk gruvedrift. Og de har funnet kobber på gammel sjøbunn i Trøndelag. Dette brenner de etter å utnytte.

Imidlertid møter selskapet, og bedrifter generelt, flere store utfordringer. Schancke nevnte tidkrevende og uforutsigbare tillatelsesprosesser, nye krav for bærekraft og ESG-rapportering og tilgang på kapital i kritiske faser.

– Det er et paradoks at løsningen for råvarekrisen er lagt til små selskaper med lav kapitaltilgang, sa hun.

Flere utfordringer
Seminaret ble avsluttet med spørsmål fra salen og åpen diskusjon. Mange bekreftet Schanckes knippe av flaskehalser, og i tillegg ble noen flere nevnt.

– Tilgang til elektrisk kraft er en stor utfordring, framholdt styreleder i Norsk Bergindustri, Ole Christian Selsås fra Elkem.

Flere nevnte også tilgangen til kompetanse, altså den velkjente kampen om de smarte hodene. Og hendene for den del. Resirkulering ble også nevnt av mange.

Høyres Bård Ludvig Thorheim oppsummerte seminaret:

– Vi er mange politikere her i dag, og vi merker oss hva dere sier – for eksempel at tillatelsesprosessen er for lang.

EU har utarbeidet CRMA – Critical Raw Materials Act. Den sier at innen 2030 skal minst ti prosent av EUs forbruk av disse råvarene utvinnes i EU. Maksimalt 65 prosent av en råvare skal komme fra et enkeltland. Minst 40 prosent av EUs forbruk skal prosesseres i EU og minst 15 prosent av EUs forbruk skal dekkes av resirkulering.

– Vi kan ikke tillate at EU toger av gårde i full fart mens vi står igjen på perrongen. Vi må få til et hurtigspor for beslutningene, konkluderte han.