Det haster med konkrete tiltak

Publisert

Portrett av en mann

Denne uken var det høring i Stortingets næringskomité. Vi påpekte behovet for raskere beslutningsprosesser for konsesjonssøknader og risikoavlastende kapital i tidlig og kritisk fase.

Her er innlegget Lars Joakim Hanssen, fagsjef for politikk og samfunn i Norsk Bergindustri, holdt onsdag 16. oktober:

Norsk Bergindustri er bransjeorganisasjonen for den norske mineralnæringen.

Jeg kommer i dag med to budskap for å få fart på norsk mineralindustri.

Det handler om:

  • Raskere beslutningsprosesser på konsesjonssøknader
  • Risikoavlastende kapital i tidlig og kritisk fase

Aldri har debatten om mineralpolitikk vært høyere på dagsorden, fordi Vesten har gjort seg avhengig av mineraler fra Kina og kinesisk kontrollert næringsliv i Afrika og Asia.

Ja, for å lykkes med det grønne skiftet og den digitale omstillingen er vi helt avhengig av at Beijing vil selge oss metaller og mineraler. Sier de nei, noe de har gjort før, skaper det store utfordringer.

Regjeringen la i fjor frem en god mineralstrategi hvor målet var å skape verdens mest bærekraftige mineralnæring. Tiltakene ville gitt fart på norsk gruveindustri.

Til tross for at verden etterspør mineraler utvinnet etter vestlige standarder til miljø og arbeidsliv, har det skjedd svært lite med oppfølging av mineralstrategien.

Regjeringen skriver i strategien at den vil ha raskere saksbehandlingstid for godkjenning av mineralprosjekter, og innføre risikoavlastende tiltak fordi gruvevirksomhet er svært kapitalkrevende.

Da er det ulogisk at regjeringen i forslag til statsbudsjett kutter i saksbehandlingen hos direktoratet for mineralforvaltning, og heller øremerker 150 millioner til havbunnsmineraler.

Vi er ikke mot at det letes etter flere mineralforekomster, men løsningen på mineralkrisen må løses de neste årene, og ikke 20–30 år frem i tid.

Derfor ber vi om at man i stedet for å bruke penger på havbunnsmineraler, heller styrker oppfølgingen av en god mineralstrategi, samt styrker saksbehandlingskapasiteten og veilederfunksjonen i Direktoratet for mineralforvaltning.

Gruveindustri er beredskapspolitikk. For eksempel har Finnmark store forekomster av jern og kobber. Skal vi sikre beredskap og tilstedeværelse i nordområdene, kommer vi ikke unna bosetting og arbeidsplasser. Derfor er det viktig å legge til rette for at for eksempel Nussir og Sydvaranger Gruve kan se dagens lys.

Det er kostnadskrevende å starte gruvedrift. Skal flere prosjekter som Nussir og Sydvaranger se dagens lys, er det behov for at staten stiller med risikoavlastende tiltak.

Det finnes flere slike ordninger for de som tar i bruk lavutslippsteknologi, men de som utvinner mineralene som teknologien er bygget av, er fraskåret samtlige ordninger.

Derfor ber vi om at Stortinget i budsjettet vedtar et anmodningsvedtak om å be regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av ulike risikoavlastende tiltak for mineralnæringen.