Et stort løft for gruveindustrien

Publisert

Bilde av John Arne Markussen og Anita Helene Hall.

John Arne Markussen ledet pressetreffet etter at kjøpet av Sydvaranger ble fullført.

Norsk Bergindustri applauderer svenske Grangex' kjøp av Sydvaranger. Men handelen er også en påminnelse om de store utfordringene næringen står overfor.

– Dette er en gledens dag for selskapene, Kirkenes, hele Nord-Norge, Europa og verdens sikkerhetspolitikk, sa generalsekretær Anita Helene Hall på et pressetreff etter at handelen ble kjent.

– Kirkenes får skatteinntekter og 400–500 trygge arbeidsplasser som ikke kan flyttes ut av landet. Åpning av gruven vil føre til vekst for skoler, butikker og annet lokalt næringsliv. Likeledes at det er en svært positiv nyhet for Europa, som har stort behov for jern etter bortfallet av forsyninger fra Russland og Ukraina. Og som ikke ønsker risikoen ved å være avhengig av land i andre verdensdeler, som Kina, legger hun til.

Store utfordringer
Hall sier at avtalen er en påminnelse om den store betydningen gruveindustrien har hatt og fortsatt har for det norske samfunnet. Nå håper hun på en smidig saksbehandling i det offentlige, slik at Sydvaranger kan komme i drift om noen år.

Hun minnet om at det generelt kan ta opptil 20 år fra man starter å kartlegge et område for mineraler og metaller, til kommersiell utvinning kan finne sted. Det skyldes ikke minst svært lang og uforutsigbar saksbehandling. Offentlige beslutningsprosesser er i liten grad samordnet og samkjørt, noe som fører til dobbeltarbeid og hyppige omkamper.

– Og dette er situasjonen i en tid hvor Europa skriker etter metaller og mineraler fra Norge for å sikre industrien. De er opptatt av å trygge selvforsyningen, og da fra land som tar grunnleggende menneskerettigheter på alvor, har god HMS og respekt for naturen, sier Hall.

Stort kapitalbehov
Det var mandag denne uken at ble det kjent at det svenske selskapet Grangex kjøper Sydvaranger Mining fra amerikanske Tacora Resources. Grangex har allerede betalt drøyt 16 millioner kroner for det som etter oppkjøpet heter Sydvaranger Gruve, og skal betale ytterligere 140 millioner tidligst i starten av 2026. Det svenske selskapet har inngått en avtale med det multinasjonale selskapet Anglo American som går inn med vel 190 millioner kroner i kapital. Som en del av avtalen skal de få tre prosent av fremtidig overskudd.

Dermed kan Grangex begynne arbeidet med å gjenåpne gruven i Sør-Varanger. Men det vil koste mye arbeid og betydelig med penger. Totale investeringer for å få gruven i drift kan anslås til over seks milliarder kroner, sa administrerende direktør Christer Lindqvist i Grangex på pressemøtet.

Nettopp finansiering av gruveprosjekter er en hjertesak for Hall.

– Den omstendelige saksbehandlingen av gruveprosjekter gir langdryge prosesser og stor usikkerhet. Det misliker investorer. En mer smidig saksbehandling vil gjøre det lettere å sikre finansiering av alle prosjektene vi bør utvikle for å imøtekomme Europas raskt voksende behov for metaller og mineraler, sier hun og fortsetter:

– Norsk Bergindustri etterlyser også konkrete tiltak for risikoavlastning og bedre finansiering, slik regjeringen forespeilet i sin mineralstrategi fra i fjor sommer. I Finland har myndighetene etablert et eget mineralfond som investerer i oppstartsfasen av mineralprosjekter, før de selger seg ut når selskapet nærmer seg markedet. Altså ikke subsidiering, men støtte på kommersielle vilkår.

Nederst er det lenke til tirsdagens pressetreff. Grangex-direktør Christer Lindqvist starter med å fortelle om oppkjøpet 11.30 minutter inne i opptaket, Hall kan du se fra 27.30. Senere følger kommentarer fra LOs Are Tomasgard, Fremskrittspartiets Bengt Rune Strifeldt og tidligere eier av Sydvaranger Felix Tschudi.

Her kan du se opptaket fra pressetreffet.