Sirkulærøkonomi handler om effektiv bruk av ressurser.
– I Eureka vil vi derfor identifisere og søke samarbeid med andre næringer som kan nyttiggjøre overskuddsmassene. Ved å se muligheter innenfor eksisterende og nye verdikjeder i samarbeid aktuelle aktører i markedet, tror vi en mer utstrakt bruk er mulig, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri og fortsetter:
– Vi ønsker å vise at bruk av overskuddsmasser kan gi et positivt miljøavtrykk ikke bare ved at vi unngår å deponere massene, men ved at de inngår i verdikjeder hvor de erstatter jomfruelige masser og slik gir ytterligere klima- og miljøgevinst. Eureka vil skape slike bransjeoverskridende samarbeid.
Støttes av Bellona
Norsk Bergindustri ber Nærings- og fiskeridepartementet om støtte til dette store, flerårige prosjektet. Hall tenker seg en ekstern prosjektleder som kan lede arbeidet, samt involvering av samarbeidspartnere fra forskjellige bedrifter og fagområdet etter hvert som behovene melder seg gjennom prosjektet.
– Et slikt stort, bransjeoverskridende prosjekt vil være et viktig skritt mot et mer bærekraftig samfunn. Mineralutvinning er nødvendig for å nå verdens klimamål, men kommer med et betydelig miljøavtrykk – særlig internasjonalt. Bellona mener Norge kan og bør gå foran i utvikling av en grønnere praksis. Et sentralt grep vil da være å utnytte avfallet som en ressurs. Eureka-prosjektet kan dermed bli viktig for å realisere regjeringens egen mineralstrategi, og ambisjonen om å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring, sier Martin Sveinssønn Melvær, teamleder materialer og industri i Bellona.
Det gjennomføres i dag prosjekter for bruk av overskuddsmasser med gode målsetninger, men disse er ofte små og forskningsdrevet, og omfatter mindre segmenter.
– Prosjektene fører sjelden til at det avdekkes potensial for bruk av store volumer med overskuddsmasser og bidrar dermed i liten grad til å løse bransjens utfordring, poengterer Hall.
Norsk Arbeidsmandsforbund er positive
– Dette er et prosjekt som vi helt klart støtter. Nye muligheter for å ta i bruk overskuddsmasser gir miljømessige og kommersielle verdier for samfunnet. Bærekraftig bruk av verdens ressurser blir stadig viktigere. Teknologiutvikling og kultur for nytenkning gjør at nye muligheter åpner seg for bruk av ressurser som tidligere ble betegnet som avfall, sier forbundsleder Brede Edvardsen i Norsk Artbeidsmandsforbund.
Så hva er da overskuddsmasser, rent konkret? Mineralnæringens virksomhet er forbundet med betydelige mengder overskuddsmasser som er til overs etter uttak og fra utvinning av mineraler som ikke har et marked. Det er forskjellige typer:
- Gråberg (sideberg):
Stein som fjernes for å komme til den mineralske ressursen som skal utvinnes. Slike masser deponeres gjerne i gråbergstipper i på land.
- Restmineraler (avgangsmasser):
Fine masser som er til overs etter at ressursen er knust ned og verdimineralene er utvunnet. Slike masser deponeres gjerne i landdeponi eller i sjødeponi på havbunnen.
- Andre restmasser:
For eksempel ved uttak av naturstein, der kun noen prosent av steinressursen kan benyttes til primærformål som benkeplater, veggplater etc., vil det være restmasser som må deponeres.
- Finfraksjoner:
For eksempel ved produksjon av pukk og grus vil det være finfraksjoner som ikke har et åpenbart marked.
– Prosjektets første steg vil være å kartlegge hver enkelt mineralbedrifts overskuddsmasser. Ut fra egenskapene massene representerer, kan vi videre identifisere alternative bruksområder og bedrifter som kan utnytte slikt råstoff i sin produksjon, sier Hall.
Eksempler her kan være byggeråstoffer, betong, asfalt, keramiske produkter (fliser, takstein m.m.), tildekning av forurensede masser i hav og på land, utfylling av havneområder og oppbygging av kunstige øyer rundt vindmølleparker til havs m.m. For lovende bruksområder vil prosjektet søke å gjennomføre testproduksjon med overskuddsmasser i samarbeid med markedsaktører, for å undersøke kvalitet og egnethet for kommersiell bruk.
– Som del av prosjektet kan det utvikles en digital markedsplass for å synliggjøre overskuddsmasser tilgjengelige for bruk og skape kontakt med mulige brukere. Eureka vil gjennom disse milepælene kunne gi et solid løft og legge grunnlag for en større utnyttelse av overskuddsmasser i fremtiden, oppsummerer Hall.