Høstmøte arrangeres i år 16. – 18. september på Radisson Blu Atlantic Hotel i Stavanger.
Etter inspirerende utflukter til Titania og Velde/Cemonite på mandagen, og etter at Statsforvalteren i Rogaland har ønsket velkommen til konferansen på tirsdagen, slår senior prosjektutvikler Knut Petter Netland i Titania an tonen for ett av hovedtemaene: "Bruk av overskuddsmasser fra gruvedrift. Hva har vi lykkes med, og hva jobber vi med?"
Siden starten på 2022 har Franzefoss Pukk tatt imot over 3,5 millioner tonn ombruksstein. Og mer skal det bli. Daglig leder Mats Kjøbli Kristiansen deler sine tanker om hvordan.
Cemonite gjør det mulig å produsere nesten utslippsfri betong ved å bruke gruveavfall som bindemiddel. Det er unikt i verdenssammenheng. Fabrikken i Sandnes startet testproduksjon i juli og skal være i full drift når Høstmøte arrangeres. Vi får solskinnshistorien, inkludert mulige skygger på veien.
I det videre programmet, inkludert delsesjonene for malm og mineraler, byggeråstoffer og naturstein, får vi høre mer om smart bruk, gjenbruk og ombruk. Og selvfølgelig om andre interessante emner.
Utfordrende bærekraftsrapportering
Forventningene til å drive bærekraftig øker stadig, ikke minst med EU som pådriver. Det samme gjør kravene til rapportering. Generalsekretær Dirk Fincke fra UEPG gir oss en statusrapport og varsler om veien videre på onsdagen.
Disse internasjonale standardene, som CSRD, påvirker ikke bare de store gruveselskapene, men griper også inn i virksomheten til ethvert lite pukkverk og produsent av naturstein.
Vår egen Kjersti Hartvig Larsen, fagsjef miljø og bærekraft i Norsk Bergindustri, tar for seg hvordan dette vil slå ut i Norge og hvordan vi kan hjelpe medlemmene.
Både Volvo Atonomus og Hypix Bio kommer med praktiske eksempler på arbeid de har gjort for medlemmer på den bærekraftige veien.
Sosialt og studenter
Det er også funnet plass til en egen bolk om forskning og utdanning. Instituttleder Ute Mann ved NTNU skal ta for seg hvilke utfordringer universitetene har, mens professor Steinar Ellefmo også kommer fra Trondheim for å gi innsikt i hvordan Norge skal utvikle verdens mest bærekraftige mineralindustri.
I år kommer det tidligere studenter fra både Trondheim, Oslo, Bergen og Tromsø og gir oss innblikk i djevelsk gode master-oppgaver.
Det sosiale utbyttet på konferanser kan være like viktig som det faglige. I Stavanger er mulighetene mange. Sosial samling med mat og småprat på mandag kveld, lunsjer og pauser for uformelle samtaler og nettverksbygging, festmiddag på tirsdag og interessant utstilling med leverandører. Dette blir knakende bra.
Program og påmelding finner du her.