Høstens vakreste eventyr

Publisert

Bilde fra en konferansesal

På Høstmøte i Stavanger opplevde et entusiastisk publikum prikkfri veksling mellom foredragsholdere, stor utholdenhet for å finne smart bruk av overskuddsmasser og en sterk sluttspurt om bærekraft.

– Det var mange gode foredrag. Næringen skaper mye overskuddsmasser og innleggene som tok for seg dette temaet var spennende. Netlands tanker om å få folk til å se på dette som en verdi, for det er det jo, var tankevekkende, oppsummerte plant manager Tobias Kvile Erstad i Omya Hammerfall om Høstmøte i Stavanger.

Nettopp senior prosjektutvikler Knut Petter Netland i Titania holdt foredrag tirsdag formiddag, etter at geolog og seniorrådgiver Anne Stensland hos Statsforvalteren i Rogaland hadde ønsket 220 deltakere på Høstmøte velkommen til steinfylket Rogaland.

– 90 prosent av bergfangsten ligger igjen, fordi ingen vil betale for den. Det er gråberg og avgangsmasser, sa Netland etter at han hadde gått gjennom virksomheten på Tellnes dagbrudd.

At det er store volumer, hadde mange av oss fått se dagen før da det var befaring til anlegget. Der tar fire skift ut ni millioner tonn masser årlig. En annen gruppe fra Høstmøte var på befaring til Velde/Cemonite som utvikler ny betong basert på gjenbruk av avfallsmaterialer fra gruvedrift og industri. En solskinnshistorie i strålende høstvær.

Alternativ bruk av masser
– Det er svært gledelig å se så mange nye ansikter på Høstmøte, både unge mennesker og folk fra bedrifter vi ikke har hatt her før. Det lover godt for fremtiden, kommenterte generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri og fortsatte:

– Jeg merker også mye positivitet her. Politikere, journalister og samfunnet generelt har fått større oppmerksomhet om bergindustrien. Det smitter over. Jeg ser mye stolthet over å jobbe i næringen.

Smart bruk av overskuddsmasser var en rød tråd gjennom konferansen. Siden starten på 2022 har Franzefoss Pukk tatt imot over 3,5 millioner tonn ombruksstein. Og daglig leder Mats Kjøbli Kristiansen kunne love at mer skal det bli.

Etter lunsj var det tid for delsesjonene. Der tok blant annet bergingeniør og geolog Tanja Marie Gjerde for seg hvordan Feiring Pukk tenker sirkulærøkonomi når det gjelder pukk og grus. Forsker Marit Fladvad fra Sintef fortalte om en systematisk utviklingsprosess fra avfall til tilslag.

I delsesjonen for malm og mineraler fikk vi blant annet noen øyneåpnere om kunstig intelligens og maskinlæring i gruvedrift.

Naturstein, utdanning og bærekraft
Naturstein hadde også sin delsesjon. Den ble bare overgått av utdelingen av Natursteinprisen til Jarle Borsheim under festmiddagen på kvelden. Han er en foregangsmann for moderne og effektiv produksjon.

Her kan du lese mer om vinneren av Natursteinprisen.

Instituttleder Ute Mann ved NTNU innledet onsdagen med et både søtt og surt budskap. Søkningen til utdanningene som er relevante for bergindustrien, viser en positiv tendens, men det er for få studenter som gjennomfører programmene til at næringen kan møte fremtidens behov.

– Vi trenger en solid innsats fra bransjen. Studentene må se at de kan få jobb, og at de kan få spennende jobber, oppfordret Mann.

En annen stor utfordring er kutt i bevilgningene til universitetene. Det vil bli vanskelig å opprettholde bredden i studietilbudet.

Brønnøy Kalk samarbeider med Volvo om et prosjekt med selvkjørende anleggsmaskiner. Om ikke ytelse og økonomi er helt på topp ennå, er sikkerheten for mennesker blitt kraftig bedret.

Så orienterte Kjersti Hartvig Larsen, fagsjef for miljø og bærekraft i Norsk Bergindustri, om bærekraftsarbeidet hos medlemmene. Generalsekretær Dirk Fincke i UEPG tok for seg de obligatoriske og krevende kravene til bærekraftsrapportering som kommer.

– Autonomi var kjempespennende. Og generelt var det svært gledelig at det var stor deltakelse på tvers av industrigrenene på dette Høstmøte. Det gir grunnlag for fruktbar erfaringsutveksling, sier styreleder Thomas Addison i Norsk Bergforening, som arrangerer Høstmøte sammen med Norsk Bergindustri.

På Facebook finner du et album med et utvalg bilder fra årets Høstmøte.

Her kan du lese en artikkel om fjorårets Høstmøte.