Investorer verdsetter bærekraft

Publisert

Bilde av en kvinne som holder foredrag

På listen over de viktigste risikoområdene for selskaper innen mineralleting og -utvinning er det mange tema knyttet til bærekraft. De må du ta på alvor for å sikre finansiering.

Investormiljøets holdning til gruvedrift er i rask utvikling. ESG-hensyn er blitt kritiske faktorer som påvirker langsiktig investorverdi, fortalte Emma Leith på Bergindustridagene i mars.

Hun var da direktør for ESG i La Mancha Resource Capital, som er et rådgivningsselskap for et stort investeringsfond. Nå er Leith rådgiver i et annet investormiljø. ESG (Environmental, Social and Governance) handler om miljø, sosiale og forretningsetiske forhold.

– Gruvedrift gir unike muligheter og utfordringer på ESG-feltet. Gjennom å innta en proaktiv holdning til spørsmålene kan gruveselskaper ikke bare redusere risiko, men også utløse signifikant verdi for investorer på lang sikt. Å forstå utviklingen i investorers preferanser og den voksende etterspørselen etter ansvarlige investeringsmuligheter er avgjørende for suksess, sier Leith.

Bærekraft får økende betydning
Det internasjonale konsulentselskapet EY har utarbeidet en liste over de viktigste risikoområdene for selskaper innen mineralleting og -utvinning. Helt øverst finner vi påvirkning på lokalsamfunnet. Så følger håndtering av overskuddsmasser, vannforvaltning og nullutslipp. Også før de velkjente utfordringene som digitalisering, rekruttering og produktivitet, kommer etikk, HMS og biologisk mangfold.

– Mange av disse risikofaktorene er ikke nye, men endringen består i den økende graden av både kompleksitet og oppmerksomhet fra investorer. I La Mancha jobber vi med å skape langsiktige verdier gjennom å justere våre investeringsbeslutninger med evaluering av risiko og ESG-prestasjoner. Og da må vi ha måleinstrumenter, sier Leith og fortsetter:

– What gets measured, gets managed.

TSM er nyttig
Det er mange internasjonale standarder for å måle ESG-standarder og på den måten kunne sammenligne selskaper på en konsistent måte. La Mancha bruker flere av dem.

– Vi er svært glade for at flere av standardene er ut til å konvergere, måle områdene på samme måte. Inntil det skjer, må vi bruke flere, sier Leith.

Hun understreker at selve resultatet av en ESG-evaluering ikke er det viktigste, men utviklingen.

– Vi vil se framgang, at man for eksempel på en indikator i TSM går fra B til A, framholder Leith.

TSM (Towards Sustainable Mining) er et internasjonalt rapporteringssystem for bærekraft, som blant annet brukes av medlemmene i Norsk Bergindustri.

– Bergindustriens to viktigste utfordringer, og muligheter, fra et investorsynspunkt er nullutslipp og ESG, oppsummerer La Mancha-direktøren.

Her kan du lese mer om TSM.