Kan lage 100 tonn maskinsand i timen

Bilde fra et pukkverk

Natursand er en begrenset ressurs som er på vei til å bli mangelvare. Da er det gledelig at industrikonsernet Feiring nå åpner et anlegg som i løpet av sekunder omdanner pukk til sand.

– Selv om det er en stund før vi går tom for natursand i Norge, må man i Oslo-området kjøre stadig lenger for å få tak i den, med de utslippene det medfører. I tillegg betyr åpningen av nye sandtak store naturinngrep, sier konsernleder Margrethe Ollendorff Lien i Feiring.

Høykvalitets industrisand kan erstatte natursand i betong, uten å redusere hverken styrke eller levetid på betongen. Betongbransjen er den største forbrukeren av natursand som er en ressurs som vi må reise stadig lengre for å hente – og vi behøver intet mindre enn en istid for å lage ny.

Bærekraftig ressursutnyttelse
Med Feirings nye knuse- og vaskeanlegg på Bjønndalen Bruk i Nittedal blir behovet for industrisand løsningen på en annen utfordring, nemlig overskuddsstein fra pukkverket.

Gjennom årenes løp har produksjonen av pukk generert flere hundre tusen tonn med overskuddsstein.

– I de fleste pukkverk finnes det enorme mengder overskuddsstein som ikke har gjort annet enn å ta opp plass. Om lag 20 prosent av uttakene i pukkverket har frem til nå ikke hatt noe verdi, forklarer Ollendorff Lien.

Det er denne steinen Feiring nå lager industrisand av. Med det reduseres overskuddsmassene i pukkverket til 3-4 prosent, og på sikt skal ressursutnyttelsen bli 100 prosent. I tillegg til at behovet for store natturingrep for å åpne nye sandtak reduseres.

Vil revolusjonere bransjen
Ollendorf Lien sier at strengere miljøkrav, ønske om bedre ressursutnyttelse, samt lengre transportvei for natursand har ført til økt interesse for industrisand også hos kjøperne – nemlig betongprodusentene. Mens industrisand tidligere ble sett på som vanskelig å bruke i betong, har mye skjedd de siste årene, og bildet er i ferd med å endres, framholder hun.

Industrisanden som produseres, skal gi betongen tilsvarende eller bedre egenskaper enn natursand. Det er viktig at betongen som produseres, får lengst mulig levetid i tillegg til å muliggjøre lavest mulig sementforbruk for å redusere CO2-avtrykket.

– Da kan man ikke putte inn hva som helst. Med den spesielle bergarten vi er så heldige besitte i Nittedal som utgangspunkt og med det nye vaskeverket, så har dette blitt et fantastisk materiale, sier Ollendorff Lien.

Stor interesse
– Nå snuser alle betongprodusentene i Oslo-området på høykvalitets industrisand. Etter forskningsprosjektet vi hadde sammen med blant annet NTNU og SINTEF, samt produksjonen vi har hatt av industrisand på Feiring Bruk i Lørenskog siden 2021, er oppskriften blitt så god at enkelte betongaktører nå foretrekker industrisand fremfor natursand, sier hun.

Den store interessen for produktet gjør at 50 prosent av produksjonskapasiteten ved anlegget allerede er solgt.

– Dette er et av de største anleggene i sitt slag i Europa. Anlegget har maks kapasitet på over 100 tonn industrisand i timen. Det er klart vi ser for oss at dette vil være med å endre hvordan vi ser på industrisand og ressursutnyttelsen i bransjen vår, sier Ollendorff Lien.

 

Bildet under viser konsernleder Margrethe Ollendorff Lien i Feiring og Nittedal-ordfører Rune Winum som markerer åpningen.