– Erfaringsutveksling er veldig viktig. På Teams får man ikke alle de uformelle samtalene, da må man møtes, sier Sigurd Aamot som er halvveis i trainee-løpet.
– Men man må ha en faglig ramme, og det var spennende bedrifter vi fikk besøke. Og det var veldig interessant å få innblikk i en fylkesgeologs hverdag, legger han til.
Mer om bedriftene senere i denne artikkelen, men først fylkesgeologen.
Støtte til politikerne
Fylkesgeologen i Nordland heter Even Sunnanå Nikolaisen. Til lett humring fra ungdommen forteller han at han selv en gang i tiden faktisk hadde søkt på trainee-stilling i næringen uten at det ble noe av.
– Nordland er allerede et av landets største mineralfylker, og Nordland er et av de fylkene som har størst potensial for nye betydelige funn, framholder Sunnanå Nikolaisen.
Han legger til at næringsutvikling er den delen av jobben han setter mest pris på. Noen av prosjektene han arbeider med er superren kvarts på Nasafjell, Norges største felt med kleberstein i Hamarøy, grafitt i Vesterålen, apatitt i Misvær, kobber i Sulitjelma og gull i Bindal.
– Men som fylkesgeolog er jeg ansatt som politisk rådgiver og halvparten av tiden min går til å jobbe med fylkeskommunale strategier, høringsuttalelser, arealveiledning og lignende. Det er stimulerende at fylkeskommunen, som ønsker vekst i samfunnet og å legge til rette for arbeidsplasser, ser positivt på utnyttelse av naturressurser i Nordland, sier Sunnanå Nikolaisen.
Håndplukkede kandidater
Trainee-ordningen i Norsk Bergindustri er basert på opphold i tre bedrifter over to år, åtte måneder hvert sted. På forhånd avtales det arbeidsoppgaver som er tilpasset den enkelte traineens kompetanse og bedriftens behov.
– Vi er veldig fornøyde med at trainee-ordningen, som vi nå har hatt i over ti år, er blitt så godt etablert. 14 medlemsbedrifter er med på ordningen og interessen blant avgangsstudentene er stor. I år fikk vi mer enn 30 søknader, og 1. september begynner tre av dem i sin første bedrift. De vil helt sikkert tilføre fersk kunnskap, entusiasme og et veldig godt humør, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.
– Det er også gledelig at traineene nærmest uten unntak forblir i bransjen etter at de har fullført ordningen, legger hun til.
Anniken Wiig Helland-Hansen er en av traineene som starter opp om noen uker.
– Jeg er motivert for stillingen fordi jeg ønsker å bli kjent med og lære mer om bergindustrien her i Norge, men også relasjonen til det internasjonale miljøet. Min bakgrunn er som bergrunnsgeolog fra Universitetet i Tromsø med fordypning i magmatisk petrologi. Jeg ønsker derfor å bidra med min kunnskap, samt utvikle den videre med økt forståelse for samfunnets behov. Tror det kan bli både gøy og spennende, sier hun.
Her kan du lese mer om trainee-ordningen i Norsk Bergindustri.
Dolomitt og silisium
Etter erfaringsutveksling og evaluering av ordningen første dag, står bedriftsbesøk på programmet neste dag. Turen går til Hammerfall Dolomitt ved Fauske.
– Det blir en del tonn totalt, sier Plant Manger Tobias Kvile Erstad om utvinningen.
Hvert år tar 37 ansatte i to skift ut 300 000 tonn, og innenfor dagens reguleringsplan kan de drive i 80 år. I tillegg kommer mulige utvidelser.
Etter et instruktivt foredrag og gruvebesøk, ned til 290 meter under overflaten, går veien videre til Elkem Salten. Der produserer de om lag 80 000 tonn silisium årlig, opp mot 95 prosent går til eksport.
– Prøv å kaste en stein og forsøke å treffe noe som ikke inneholder silisium. Jeg kan love deg at det ikke er lett, sier HMS-sjef Vegard Olsen.
Så er da også silisium pekt på som et av EUs kritiske mineraler for å lykkes med det grønne skiftet.