– Det deltok ressurspersoner fra alle de nordiske landene. Her var både innsiktsfulle foredrag og god nettverksbygging, noe som også er et hovedformål, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.
Nettverket RAW er finansiert av Nordic Innovation under Nordisk ministerråd, og ledes av Svemin (The Swedish Association of Mines, Mineral and Metal Producers), Norsk Bergindustri og Finmin (Finnish Mining Association). Målet er å konsolidere de nordiske landenes posisjon som verdensledende på bærekraftig mineralproduksjon. Deltakerne er toppledere og sentrale aktører fra mineralindustri, finans, akademia, byråkrati, politikk og myndigheter. Sentralt står konferanser i de ulike landene. Neste gang skjer det på Gardermoen i 10.-11. mars neste år.
Stor økonomi samlet
Tankegangen om at sammen står vi sterkere, er i høyeste grad relevant for mineralindustrien. Selv om hvert land er lite i global målestokk, utgjør Norden som helhet verdens 11. største økonomi. Og berggrunnen er rik på mineraler.
– Vi kjenner hverandre godt, men har også mye å lære av hverandre. Det er forskjeller i kultur og organiseringen av beslutningsmyndighetene, men vi kan få til mye sammen, sier Hall.
Optimismen hennes har et bakteppe av dyster geopolitikk. Europa er blitt altfor avhengig av Kina, Russland og afrikanske stater, og derfor må regionen styrke egen forsyning. Nordens geologi, innovasjonsevne, demokratiske verdier og tette interne samarbeid setter oss i posisjon til å forsyne Europa med kritiske mineraler og metaller.
Utholdenhet lønner seg
Mineralentusiastene på Arlanda fikk ytterligere ved på bålet ved å høre et knippe suksesshistorier, dog med mange hindre underveis. Vår egen Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining, fortalte om hvordan selskapet før nyttår vil sette en helt ny gruve i drift på Engebø i Sunnfjord. Her utvinner selskapet rutil og granat.
Fossum la for dagen stor entusiasme over å skape ny industri og nye arbeidsplasser etter mange års arbeid og dyre investeringer. Han var tydelig på at norske myndigheter må øke tempoet og understøtte ny mineralutvinning i langt sterkere grad enn i dag.
En annen suksesshistorie presenterte Jörgen Olsson, administrerende direktør i Viscariagruven/Copperstone. Selskapet er i ferd med å gjenåpne gruvedrift i Kiruna. Olsson understreket at Europa i dag importerer drøyt 50 prosent av sitt kobber, og at importen vil måtte øke ytterligere hvis vi ikke starter ny utvinning selv.
Toppsjef Thordis Björk Sigbjörnsdóttir i Iceland Resources fortalte om leting etter gull på Island, og Ruben Shiffman med samme stillingstittel fra Greenland Resources tok for seg åpning av en molybdenum-gruve på øya. Administrerende direktør Pertti Lamberg fra AA Sakatti Mining Oy Finland sluttførte rundturen med å fortelle om et prosjekt de har sammen med Anglo American, som for øvrig også er inne i finansieringen av gjenåpningen av Sydvaranger Gruve.