Mineraler på verdens agenda

Bilde av en dataskjerm med videooverføring

Norge har store ressurser av mineraler, en råvare verden trenger stadig mer av. Vi kan spille en viktig rolle internasjonalt.

Fredag deltok generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri på den internasjonale konferansen Critical Minerals, Mining & ESG i Perth, Australia. Der var det innlegg fra en rekke selskaper som jobber internasjonalt med utvinning av kritiske råvarer. På video fra Norge holdt hun et foredrag med merkelappen Norway's Leadership in the Green Transition & Critical Minerals.

Hall innledet med å påpeke at utvinning av mineraler ble en viktig næring for Norge allerede på 1400-tallet. Fra 1970-tallet overtok oljen mye av oppmerksomheten, men de siste årene har gruvevirksomhet virkelig fått vind i seilene.

Voldsomt sug etter mineraler
Interessen i Norge for mineralutvinning, og kanskje enda mer i Europa og resten av verden, drives særlig av tre faktorer:

  • Geopolitisk risiko. Man vil unngå at enkeltland som Russland og Kina dominerer eksporten av viktige mineraler.
  • Bærekraft. Man vil unngå å måtte importere så mye mineraler fra land som ikke respekterer miljøhensyn og arbeideres rettigheter.
  • Overgangen fra karbonintensiv til fornybar energiproduksjon og elektrisk mobilitet krever store mengder mineraler til solceller, vindturbiner, batterier og så videre.

Hall viste fram tall fra en EU-studie som anslår veksten i etterspørsel etter noen kritiske mineraler fram til 2050. Behovet for litium vil øke med 2000 prosent, karbon med 900 prosent og kobolt med 490 prosent. Bare for å nevne noen.

Satsing i Europa
Europa produserer i dag svært lite av disse viktige mineralene selv.

– Derfor EU nå innført CRMA som setter svært ambisiøse mål for mineralområdet, poengterte Hall.

CRMA er en forkortelse for Critical Raw Materials Act. Den sier at innen 2030 skal ti prosent av forbruket av kritiske råvarer bli utvunnet i Europa, 40 prosent skal foredles i Europa, et enkeltland skal maksimalt stå for 65 prosent av forsyningen av en slik råvare og 15 prosent av behovet for kritiske råvarer skal sikres gjennom resirkulering.

– CRMA vil også bli viktig for Norge. Vi har store ressurser av mineraler, og mange av disse kan defineres som kritiske og strategiske i henhold til det nye EU-lovverket, sa Hall og nevnte blant annet nikkel, karbon, kobolt og silikon.

Oppfordrer til samarbeid
Og Norge har store muligheter til levere disse kritiske råvarene til Europa og verden for øvrig, og slik spille viktig rolle i det grønne skiftet. Store ressurser rundt om i landet er nevnt, god og intensivert kartlegging av dem, lang erfaring med gruvedrift, økt forståelse hos politikere for å satse på næringen og en rekordhøy andel fornybar kraftproduksjon.

– Vi vil satse i Norge, men for å møte klimautfordringene er det essensielt at alle selskaper i verden som har påvirkningsmuligheter og føler forpliktelsene, mobiliserer kraftig, oppfordret Hall.

Flere av foredragsholderne tok opp batteriproduksjon, blant annet det australske selskapet Kuniko, som er svært aktive i Norge.

Les også artikkelen Batterisuget gir Norge store muligheter.