Natursteinprisen 2024 til Jarle Borsheim

Publisert

Bilde av fire personer under en prisutdeling.

Jarle Borsheim (nummer to fra venstre) omgitt av Torger Lingelem, Ole Christian Selsås og Anita Helene Hall, alle fra Norsk Bergindustri.

Årets vinner har vært en foregangsmann i utviklingen av naturstein i Norge. Nytenkning, initiativ og innovasjonsevne hånd i hånd med handlingsdyktighet og risikovilje har resultert i moderne, effektive og ikke minst konkurransedyktige produksjonslinjer.

Slik starter juryen i Norsk Bergindustri sin begrunnelse som ble lest opp tirsdag kveld under Høstmøte i Stavanger.

– Vinneren har over år vært en banebryter når det gjelder utvikling av teknologi og automatisering og dratt dette lenger enn alle andre. Det hele startet forsiktig og helt fra bunnen, for deretter veldig forsiktig og sakte, men sikkert å bygge seg opp, sa juryleder Torger Lingelem før Jarle Borsheim ble utropt som vinneren av Natursteinprisen 2024.

En foregangsbedrift til inspirasjon
– Prisen kan gå til en bedrift, et prosjekt eller en person som har gjort en særlig innsats for bruken av norsk naturstein. Hensikten med prisen er å anerkjenne og belønne fremragende arbeid som fremmer bruken av naturstein på en bærekraftig, innovativ eller estetisk tiltalende måte, sa styreleder Ole Christian Selsås i Norsk Bergindustri, før hen delte ut prisen.

De siste årene har Borsheim investert om lag 50 millioner kroner i helt moderne produksjonsanlegg i fabrikken på Hellvik, som ligger rett ved steinbruddet, og den noe mindre på Klepp. En del av pengene har gått til solceller på takene, til sammen 880 paneler. De samler også opp regnvann som brukes til kjølevann i produksjonen.

– Vinneren har etablert en foregangsbedrift som er til inspirasjon og lærdom for alle som driver produksjon av naturstein i Norge, framholdt Lingelem og fortsatte:

– Årets vinner av natursteinprisen er som vi forstår en handlingens mann og dessuten en hyggelig kar. Det skal mer til enn en god ide for å etablere en fabrikk med innovasjon og effektivitet. Hardt arbeid har gått hånd i hånd med risikovilje, både finansielt og i form av investering i arbeidstimer. Ord og ideer er gjort til handling og det har kanskje vært en fordel at han selv trives best i kjeledressen og elsker å være midt oppi det som skjer. Han har turt å ta risiko og hoppet i det, men samtidig fått til mye med enkle midler.

Han fortalte at vi i dag ser en effektiv fabrikk med robotisert produksjon og linjeproduksjon med avansert knekkelinje for heller og gatestein, automasjon med flamming og en helt egen pakkemaskin. Det må også tillegges at det hele er gjennomført på en veldig bærekraftig måte med solcellepanel på taket og hvor det til og med produseres eget oksygen.

Les også: Tid, penger og bærekraft.