Nysnø må få nytt mandat

Publisert

Portrett av Lars Joakim Hanssen

Professor Magne Mogstad tar i Dagens Næringsliv 23. mai til orde for å legge ned klimafondet Nysnø. Norsk Bergindustri er uenige. Intensjonen bak et klimafond er godt, men investeringsmandatet er feil.

Det er viktig at også næringen som utvinner mineraler som industrien trenger for å produsere lavutslippsteknologi, får risikoavlastende tiltak.

I dag finnes det kun støtte- og låneordninger som er rettet mot de som tar i bruk ny teknologi, men ikke til de som faktisk bidrar med at den kan bygges.

Her kan du lese innlegget vi sendte til Dagens Næringsliv om å endre investeringsmandatet til klimafondet Nysnø:

Nysnø ble opprettet som et klimafond som skal investere i klimavennlig teknologi. Problemet er bare at selskapene fondet kan investere i, har tilgang til en rekke andre risikoavlastende ordninger.

Derimot finnes det ingen ordninger som er tilrettelagt for de som leter etter eller utvinner mineraler som bidrar til at den grønne teknologien kan se dagens lys. 

Land vi liker å sammenligne oss med har en rekke ordninger som skal bidra til å redusere risikoen ved å investere i gruveprosjekter. Hvorfor? Fordi man har erkjent at Europa må øke sin egen selvforsyningsgrad av mineraler som industrien er avhengige av.

Fastlands-Norge er fulle av sjeldne jordarter, og mineraler som jern, kobber, kvarts og dolomitt. Det er mineraler som er avgjørende for å produsere lavutslippsteknologi. Etterspørselen etter denne type mineraler har økt kraftig, blant annet som følge av omleggingen til grønn teknologi og økt digitalisering. Det er heller ikke noe som tyder på at etterspørselen vil avta. Snarere tvert imot.

Europa har gjort seg avhengig av importerte mineraler fra Kina, Kongo og andre land som ikke har de samme kravene til HMS, naturforvaltning og klimautslipp som Norge. Denne avhengigheten har gjort Europa til en sårbar verdensdel.

Europeiske politikere er samstemte i at vi ikke kan fortsette å være avhengig av import av kritiske og strategiske mineraler fra enkeltland.

I dag tar det inntil 20 år å få godkjent et gruveprosjekt i Norge – om det i det hele tatt blir godkjent. Da sier det seg selv at det er vanskelige å skaffe kapital til industrisatsingen.

En løsning kan være å justere investeringsmandatet til Nysnø slik at fondet kan investere i råvarer som bidrar til utviklingen av lavutslippsteknologi. Vi trenger ikke flere ordninger for bedrifter som tar i bruk eller utvikler ny teknologi. Det vi trenger er risikoavlastende ordninger til de som utvinner råvarene som teknologien er avhengig av.

Lars Joakim Hanssen
Fagsjef for politikk
Norsk Bergindustri