Positiv dialog med stortingspolitikere

Publisert

Bilde av en mann på talerstol

VIL SATSE: Administrerende direktør Christer Lindqvist i Grangex, som nylig kjøpte Sydvaranger Mining, er en av aktørene som ser muligheter i Norge. Men han peker også på stort forbedringspotensial.

Nord-Norge-forum i Norsk Bergindustri arrangerte tirsdag dialogmøte med stortingsrepresentanter fra de tre nordligste fylkene, for å diskutere mineralutvinning i landsdelen.

– Vi opplever at stortingsrepresentanter fra Nord-Norge ønsker å legge til rette for økt mineralutvinning i landsdelen. Norge har lange tradisjoner med ansvarlig gruvedrift i Nord-Norge og Norge generelt. Våre medlemmer er opptatt av bærekraftig og forsvarlig naturbruk, og kan tilby trygge og gode arbeidsplasser der de opererer, sier fagsjef for politikk og samfunn i Norsk Bergindustri, Lars Joakim Hanssen.

Nordnorske fjell er fulle av mineraler som industrien er avhengig av for å bygge alt fra lavutslippsteknologi, medisiner, datamaskiner og avanserte forsvarssystemer.

Kritisk sårbarhet
I dag har vestlig industri gjort seg avhengig av å importere råstoff som dolomitt, kobber, og kvarts fra noen få enkeltland.

– Dette er sårbart for industrien. Vi vet at Kina nærmest har monopol på utvinning av enkelte mineraler som brukes i utvikling av teknologi. Derfor har EU på rekordtid vedtatt en lov (CRMA) der målet er at mer mineraler skal utvinnes i Europa, og at landene ikke skal være avhengige av import fra enkeltland, sier Hanssen og legger til:

– Mange av mineralene som i dag finnes i produkter vi har hjemme, produseres i land som ikke følger grunnleggende menneskerettigheter, som ikke bryr seg om natur og lokalsamfunnet, og som har en helt annen holdning til arbeidstakeres rettigheter enn det vi tar for gitt i Norge.

Konkrete tiltak må på plass
Flere av medlemsbedriftene i Norsk Bergindustri holdt presentasjoner om sine virksomheter, foran en lydhør forsamling av stortingsrepresentanter. 

Blant annet snakket representanter fra Sydvaranger om barrierer ved elektrifisering av gruver, og barrierer ved finansiering av mineralprosjekter, mens Elkem delte sin kunnskap om hvordan selskapet jobber med å skape lokal forankring for sine prosjekter.

Deltakerne fra medlemsbedriftene var enige om viktige tiltak som må på plass for å få fart på mineralutvinningen i nord:

  • Det tar altfor lang tid å få tillatelsesprosesser for å starte opp gruvedrift. Derfor er det viktig å få på plass økt samordning, bedre koordinerte og parallelle offentlige tillatelser.
  • Det må innføres tidsfrister på klagebehandling av mineralprosjekter i departementet.
  • CRMA må så raskt som mulig bli en del av norsk lovverk.
  • Tidsfrister for konsultasjonsordningene med reindriftsnæringen.
  • Statlig risikoavlastende tiltak, som gjør det mer attraktivt å invitere til norsk bærekraftig gruvedrift

Les også: Europa løfter mineralnæringen Norsk Bergindustri

Les også: Et stort løft for gruveindustrien Norsk Bergindustri