Store lokale ringvirkninger fra bergindustrien

Publisert

Bilde av en dame som handler klær

Ansatte i bergindustrien skaper ikke verdier bare på jobben, men også i kraft av ringvirkninger i lokalsamfunnet. (Illustrasjonsfoto: Pexels).

En omfattende kartlegging fra Direktoratet for mineralforvaltning, produsert av Kunnskapsparken Bodø, bekrefter at ringvirkningene av mineralnæringen er store. Faktisk langt større enn fra sammenlignbare bransjer, som blant annet bygg og anlegg.

Den norske bergverksnæringen består av nasjonale og internasjonale selskap i Norge som produserer pukk, grus og andre byggeråstoffer, malm og mineraler eller naturstein.

Dette kortnotatet viser et sammendrag av ringvirkningsanalysen.

Landsdekkende næring
Til sammen sysselsetter den norske bergindustrien over 4000 årsverk rundt i hele landet. Mineralnæringen finnes i alle landets fylker, og i over 70 prosent av kommunene finnes det minst ett pukkverk. Det skyldes i stor grad at de fleste byggeråstoffuttakene dekker et lokalt marked.

Dette viser ringvirkningsanalysen:

  • Ett årsverk i bergindustrien gir 1,75 nye arbeidsplasser i andre næringer.
  • Over 11 000 årsverk er direkte eller indirekte knyttet til den norske bergindustrien
  • Omsetningen per årsverk er om lag fire millioner kroner i bergverksnæringen, mens gjennomsnittlig verdiskaping er om lag 1,4 millioner kroner per årsverk. Verdiskapningen i bergindustrien er altså vesentlig høyere enn innenfor andre sammenlignbare bransjer, som bygg- og anlegg
  • Bergindustrien bidrar med 1470 årsverk i varehandel.
  • Bergindustrien bidrar med 1280 innen transportsektoren.
  • Store ringvirkninger fra bergindustrien ut over eget fylke.

Rogaland, Nordland og Viken er de største mineralregionene i Norge, når vi ser samlet på de tre næringsgrenene (pukkverk, gruver og naturstein).

Viktig for sysselsettingen
Til sammen bidrar bergverksnæringen med over 11 000 årsverk direkte og indirekte, over hele landet. Varehandel er den næringen hvor ringvirkningene fra bergverksnæringen er størst, med i overkant av 1470 årsverk. I overkant av 65 prosent av disse er sysselsatt i detaljhandelen. Det betyr at bergverksnæringen er en svært vesentlig bidragsyter for å opprettholde viktige arbeidsplasser i kommuner, og næringen er med på å bidra til at bosetning i lokalsamfunn bevares.

Som man også kan se av tabellen under, så bidrar næringen til et betydelig antall arbeidsplasser utenfor regionene hvor virksomheten holder til.

Tabell nederst viser en oversikt over hvor de indirekte arbeidsplassene som følge av bergindustriene skapes, basert på næringsgrupper i de ulike landsdelene.

Det er Kunnskapsparken Bodø AS som har gjennomført studien av bergindustriens økonomiske ringvirkninger nasjonalt og regionalt. Tallene er basert på store mengder data fra 2019, og rapporten ble publisert i 2021.  Hele rapporten kan du lese her.

Oppdaterte tall fra Direktoratet for mineralforvaltning viser at bergverksnæringen i 2022 solgte varer og tjenester for mer enn 13 milliarder kroner. Det har vært en jevn økning i salgsverdiene fra næringen siden 2016.