To dager med gjenvinning

Publisert

Bilde fra et pukkverk med mennesker

PÅ BEFARING: Franzefoss Pukk sitt anlegg på Steinskogen i Bærum.

Produksjon, knusing, sikting og gjenvinning av masser var hovedtema for årets Drift-, prosess- og vedlikeholds-workshop. De to dagene i Oslo ga konkret kunnskapsoverføring, spennende samtaler og interessante ideer.

– Det jeg håper å få ut av workshopen, er gode ideer, at vi kan lære av hverandre. Det er vel det viktigste med arrangementet.

Mer rekker ikke daglig leder Peder Blikra Egeland å si før han må løpe til den ventende bussen. Vi skal på befaring til Franzefoss Pukk sitt anlegg på Steinskogen i Bærum.

Masser, asfalt og betong
Hos Franzefoss får vi se i praksis hvordan de tar imot store mengder masser fra tuneller, veiprosjekter og annet. Dessuten kommer det inn både asfalt og betong, før det knuses og gjenvinnes. Disse problemstillingen skal vi jobbe med i grupper, etter et knippe faglige innlegg.

– Det gleder stort å se hvordan workshopen er etablert som et viktig arrangement for påfyll av kunnskap, nettverksbygging og sosialt samvær. Spesielt hyggelig er det å se mange nye ansikter i år, flere av dem unge og ganske ferske i bransjen, kommenterer generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.

Så begynner de faglige innleggene. Egeland snakker om maskiner og utstyr, daglig leder Kristian Andreas Haahjem fra Haahjem tar for seg siktesystem og vedlikehold og sales manager Lars Jørgen Kjærås fra Metso går grundig gjennom knuser.

– Det er veldig imøtekommende folk her. Jeg som relativt fersk føler meg skikkelig velkommen i bransjen. Og det er svært kunnskapsrike folk, det er bare å suge til seg, sier Karoline Tangen Øen fra bedriften Oddvar Øygard.

Mange flinke folk
Så følger gruppearbeid om gjenvinning av masser, både strøsand, betong og asfalt. Etter flere runder med intens jobbing, er det gjennomgang av gruppenes konklusjoner og diskusjoner.

– Det beste med workshopen er å treffe flinke folk i bransjen som kan sitt fag. Jeg har lært like mye av gruppediskusjonene som av foredragsholderne, sier Espen Rudberg fra Feiring Bruk.

Under avslutningen av workshopen kommer Egeland tilbake til oss.

– Det burde vært enda flere her, ikke minst flere av de som er nye i bransjen. Det er veldig viktig å få et nettverk i næringen, sier han.

– Det er i hvert fall tre gode grunner til å delta på workshopen. Du kommer på befaring og får sett et annet anlegg enn ditt eget. Gjennom gode faglige innlegg får du ny og viktig kunnskap. Og i gruppearbeidet lærer vi av hverandre gjennom erfaringsutveksling, legger Egeland til.

Les også: Kan lage 100 tonn maskinsand i timen

Les også: Finstoff i fokus

Bilde av mennesker som ser på en knusemaskin

STORE KREFTER: En grovknuser på Steinskogen.