TSM – et viktig verktøy for bærekraft

Publisert

(Illustrasjonsfoto - Pexels)

(Illustrasjonsfoto - Pexels).

Det er en jungel av akronymer knyttet til miljø, samfunnsansvar og rapportering – som CSRD, ESRS og taksonomi. TSM er et miljøledelsessystem som svarer på mange av disse utfordringene.

TSM (Towards Sustainable Mining) ble opprinnelig utarbeidet for gruveindustrien i Canada, men er like nyttig for pukk/grus og naturstein. Norsk Bergindustri tok i bruk miljøledelsessystemet i 2020, blant annet etter ønske fra Næringsdepartementet.

Her kan du lese mer om TSM.

Ønsker enhetlig rammeverk
Behovet for et samlende verktøy har vokst fram etter hvert som det har kommet stadig flere initiativ på bærekraftområdet. En grunnstein er Paris-avtalen fra 2015 med mål om å holde temperaturøkningen godt under to grader fra førindustrielt nivå. En annen er FNs 17 bærekraftsmål og 169 delmål fra samme år.

Senere har vi fått EUs Green Deal med en mengde mål og virkemidler. Man har forsøkt å samle alle disse ulike standardene, kravene og forordningene i et direktiv for hvordan man skal rapportere på en enhetlig måte i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Og i Norge stiller både Regnskapsloven og Åpenhetsloven en rekke krav.

Her kan du lese mer om CSRD og det tilhørende rammeverket ESRS.

TSM er bærekraftarbeid satt i system. Den første protokollen, om deponi, ble tatt i bruk i 2004. Nå er det utviklet ni protokoller for ulike områder, og TSM brukes av en rekke land i alle verdensdelene.

– Kravene til miljørapportering kommer for fullt. Da trenger man en systematisering av bærekraftarbeidet over felles lest. TSM gir et rammeverk for rapportering innen om lag 30 indikatorer. På denne måten får bransjen vist fram sin innsats og ståsted. Alle indikatorene i TSM knyttes opp mot FNs bærekraftsmål og det jobbes med å knytte dem opp til CSRD, sier Kjersti Hartvig Larsen, fagsjef miljø og bærekraft i Norsk Bergindustri, og legger til.

– Merk deg at TSM er et positivt ladet system, alt du oppnår er forbedring!

 

Hovedpunkter i TSM
Kjerneområdene i TSM er samfunn og mennesker, samt miljøforvaltning og klima. Hver av de ni protokollene består av et sett med indikatorer som er utformet for å måle kvaliteten og helheten i administrasjonen på virksomhetsnivå. I Norge startet vi med HMS-protokollen, og så ILU (interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk) og biologisk mangfold. Nå går vi i gang med klimaendringer.

– Man kan ikke gjøre alt fra starten. Derfor tar vi for oss én protokoll av gangen og har jevnlig brukerforum-møter med medlemmene som jobber med en gitt protokoll. Slik kan nye bedrifter hoppe inn i et etablert løp, sier Hartvig Larsen.

De ulike protokollene i det internasjonale rammeverket blir oversatt til norsk og gjennomgått av TSM Ekspertgruppen, som består av medlemmer som arbeider med ESG (Environmental, Social og Governance). De tilrettelegger også implementeringsprosessen og rapporteringsløsningene til norske forhold. Det uavhengige TSM Rådgivende panel har en nøkkelrolle ved å gjennomgå og gi tilbakemelding på protokollene som er oversatt av ekspertgruppen. Rådgivende panel gir også kritiske perspektiver ved å ta opp nye problemstillinger utover de som dekkes av TSM.

Hvordan måles man?
TSM med opererer fem nivåer (C, B, A, AA og AAA), men i Norge er målet i første omgang A. C er det laveste og betyr at bedriften ikke har oppfylt alle kriteriene på nivå B. Og nivå B innebærer at prosedyrer eksisterer, men at de ikke er helt konsistente eller dokumenterte. Systemer og prosesser planlegges og utvikles. Nivå A betyr god praksis. Systemer og prosesser utvikles og implementeres.

– A henger høyt og man skal ikke være skuffet hvis man ikke oppnår det med en gang. Hovedpoenget med TSM er forbedring, at man utvikler og profesjonaliserer bærekraftarbeidet, framholder Hartvig Larsen.

TSM bygger på årlig selvevaluering og ekstern verifisering av revisor hvert tredje år. Administrerende direktør skal signere et brev om at resultatene er eksternt verifisert i henhold til krav. Det er også potensial for valg av rådgivende panel for en etterkontroll.

Hvordan komme i gang?
Man starter TSM-arbeidet med å registrere bedriften i det digitale systemet. Det gjør medlemmene i Norsk Bergindustri gjennom å sende en e-post til Hartvig Larsen. Så er det lurt å bli med på brukerforum. Du får innkalling når du er registrert i det digitale systemet.

For de fleste er det enkleste å begynne med HMS-protokollen, fordi dette er noe alle virksomheter uansett må ha på plass.

– Der kan du se om det er mulig å krysse av på noen B-punkter. Og grip så fatt i et punkt som ser ut til å være lett å oppnå. Gjennomfør og sett kryss, før du jobber videre, oppfordrer Hartvig Larsen.

– Det kommer som sagt mye krav om rapportering framover, som CSRD. TSM er et veldig godt utgangspunkt for å møte disse kravene, legger hun til.