Kjøper gruveselskap på Senja
VOKSER: Olav Skalmeraas (til venstre) og Erik Joa.
Norge Mineraler får et ben til å stå på. I tillegg til ilmenitt, magnetitt og apatitt i Eigersund satser bedriften nå på grafitt i Troms.
VOKSER: Olav Skalmeraas (til venstre) og Erik Joa.
Norge Mineraler får et ben til å stå på. I tillegg til ilmenitt, magnetitt og apatitt i Eigersund satser bedriften nå på grafitt i Troms.
Norge Mineraler Holding AS, et datterselskap av London-registrerte Norge Mining Limited, har inngått avtale om kjøp av Skaland Graphite AS på Senja i Norge, Europas største produsent av naturlig grafitt.
Trengte sårt nye eiere
Skaland eies i dag av det australske selskapet Mineral Commodities Ltd, som er notert på Australian Securities Exchange (ASX). Skaland er den eneste grafittgruven i drift i Skandinavia og den største produsenten av naturlig grafitt i Europa. Etterspørselen har likevel ikke vært stor nok til å gjøre driften lønnsom. Eierne har ifølge Nord24 heller ikke hatt kapital til å erstatte en ødelagt borerigg. Skaland har mottatt både inkassokrav og konkursbegjæring
Naturlig grafitt er klassifisert som et kritisk materiale av EU siden 2011, da EU publiserte sin første liste over kritiske råvarer. Kina har nylig innført eksportrestriksjoner på grafitt. Følgelig har behovet for en sikker europeisk forsyningskjede aldri vært større.
– Som hjørnesteinsbedrift med drift i over 100 år, passer Skalands virksomhet godt sammen med Norge Mineralers planlagte mineralutvinningsprosjekt i Eigersund. Norge Mineraler går inn med kompetanse og kapital for å optimalisere driften i samarbeid med de ansatte på Senja. Skaland Graphite har et betydelig potensial i et voksende marked, og sammen er virksomhetene godt posisjonert som leverandør av kritiske materialer til den vestlige verden, sier administrerende direktør Olav Skalmeraas i Norge Mineraler.
God mottagelse
Samfunnskontakt Erik Joa ønsker ikke å dele detaljerte planer om tidsplanen framover og viser til at først må formelle godkjennelser komme på plass. Litt kan han likevel si:
– Når det formelle er i orden, vil vi legge stein på stein. Det første vi vil ta tak i, er at vi skal ruste opp utstyr og fasiliteter slik at vi får en god og stabil drift, kan betjene kunder på en god måte, og kan utnytte potensialet som er der.
– Ikke minst vil vi sørge for at de som arbeider i Skaland og har sitt virke i og rundt bedriften, skal få gode arbeidsforhold, legger Joa til.
Og de rundt 40 ansatte i Skaland er tilsynelatende svært godt fornøyd med oppkjøpet. «Ansatte jubler over nye eiere» heter det i en overskrift i avisen Folkebladet.