– Vi skal nok ta inn et par lærlinger også i år, sier anleggssjef og faglig leder Sturla Nyutstumo i bedriften som på det meste har hatt ti lærlinger inne samtidig.
– Nesten alle ansatte har fagbrev. Og de få som ikke har det, er i ferd med å ta det, har Nyutstumo tidligere sagt til Anleggsmaskinen.no.
Årets lærebedrift?
Franzefoss Pukks tre anlegg i Trøndelag utvinner en rekke ulike bergarter, og tar imot alt fra asfaltflak, sprengstein og gravemasser til biogjødsel og kvernet hageavfall. Til sammen er det 33 ansatte på de tre anleggene, og det satses stort på opplæring og lærlinger. Nyutstumo er svært sentral i dette arbeidet, og han har sittet i prøvenemda for fjell- og bergverksfaget i nesten 20 år.
Det er til sammen syv kandidater til Årets lærebedrift 2024, en pris Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) står bak i samarbeid med Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB). Prisen skal deles ut onsdag 22. januar under arrangementet Arctic Entrepreneur 2025.
Nyutstumo er klar på at det å ta inn lærlinger, er en svært god måte å rekruttere på.
– Vi sliter med å få inn folk, så vi henter mer enn gjerne fra skolen. Målet er selvfølgelig at de skal få fast ansettelse etter endt læretid. Dermed er det viktig for oss som ledere å opptre på en måte som gjør at vi klarer å beholde kandidatene. Senest i går ga vi tre tidligere lærlinger fast ansettelse. Han ene har faktisk ikke rukket å ta fagbrevet ennå, sa han til Anleggsmaskinen.no.
Tenker helhet
Nyutstumo poengterer at det ikke er lønnen i seg selv som gjør at ungdom velger å satse på pukk-bransjen. Arbeidsgiver må tilby en totalpakke, der menneskelig utvikling er en vesentlig del.
– Det hele handler om å skape en kultur. Det dreier seg ikke bare om å bli faglig dyktig, men også at man skal bli en stødig person – et dugandes menneske. Også hvis noen slutter hos oss, vil vi at de skal kunne tenke tilbake på at de har fått med seg en folkeskikk og en sunn kultur herfra, som de tar med seg videre i livet som ballast. Livet er mer enn bare stein og Franzefoss, sier han.
Franzefoss Pukk er ikke opptatt av karakterene når de tar inn lærlinger, men de ser nøye på fraværet. Og selvfølgelig må kandidatene ha interesse for faget, være motiverte og helst praktisk anlagte. Bedriften snakker også med lærerne og forhører seg litt om elevene. De fleste lærlingene i Franzefoss Pukk i Trøndelag har tidligere vært der på utplassering eller hatt sommerjobb, slik at Nyutstumo og kollegaene hans har sett at ting fungerer.
Opplæringskonsulent Rune Sørli i OKAB Trøndelag har fulgt opp lærlingene i Franzefoss Pukk i flere år. Han er full av lovord om arbeidet:
– Bedriften har utpekt seg positivt over lang tid, og vi har vurdert å nominere dem i mange år. De kan vise til en høy gjennomføringsgrad for sine lærlinger, og mange består fagprøven med meget godt, noe som tyder på god opplæring underveis. Beviset for at lærlingene trives, er at de aller fleste fortsetter som fast ansatte etter at de får fagbrevet. Noen går også over på et nytt læreløp for et fagbrev nummer to, noe bedriften også oppfordrer til, sier han til Anleggsmaskinen.no.