Lønnsom bærekraft i Bergen

Publisert

To bedrifter har satset til sammen over 200 millioner kroner på vaskeanlegg for forurensede masser. Prøveperioden har vært vellykket. Nå skal markedet utvikles.

– Vi har gått fra en lineær til en sirkulær økonomi, hvor målet ikke er deponering av masser, men behandling av forurensede masser vi får inn for å gjenvinne og gjenbruke så mye som mulig, sier daglig leder Karsten L. Gundersen i Fana Stein og Gjenvinning (FSG).

Bedriften hans startet prøvedrift i september i Rådal i Bergen. Erfaringene så langt er positive.

– Anlegget fungerer fint og det er ikke noe problem å drifte 120 tonn per time gjennom vaskeanlegget. Vi har flere langsiktige mål for bedriften, men for vaskeanlegget er målet for 2025 å få markedet til å bruke gjenbruksmasser og ikke minst få optimal drift ut av vaskeanlegget, sier Gundersen.

Vil utvikle markedet
Også fra Envir er statusrapporten positiv. Den bedriften åpnet jordvaskeanlegg på Laksevåg i Bergen i slutten av august.

– Driften har gått bra. Vi er jo i en innkjøringsfase, og lærer noe nytt hver uke. Men driften har vært stabil god, og vi har unngått de store problemene. Det handler mest om fintuning og å lære seg hvordan masser med ulike beskaffenhet oppfører seg i anlegget, og hva vi da kan gjøre for å få jevnest og best produksjon, sier daglig leder Kolbjørn Akervold i Envir.

– Mål for 2025 vil være å ha kommet over i en stabil driftsfase, ha fått alt av akkrediteringer og sertifikater/godkjenninger for de gjenvunne massene på plass og fortsette å utvikle markedet for så vel forurensede som gjenvunne masser i regionen. Vi ønsker også å fokusere på rammebetingelser for bransjen, slik at nasjonale myndigheter og andre får bedre forståelse av den viktige jobben som vaskeanlegg gjør for det grønne skiftet i Norge, legger han til.

Gjenvinningsgraden avhenger av hva slags masser som mates inn i anlegget, og om man greier å få sand-fraksjonen ren. Akervold sier at de ligger på rundt 80 prosent, slik de forventet. Det nivået er også målet for FSG.

Les også Bergens største vaskemaskin.

Litt mer teknisk
– En stor fordel med FSG-anlegget er allsidigheten til å produsere de fraksjonene som markedet etterspør. Da tenker vi spesielt på fraksjoner til bunden bruk (betong og asfalt). Videre har anlegget den siste teknologien og det mest moderne utstyret fra leverandørene CDE og Nordic Bulk, sier Gundersen og fortsetter:

– FSG har satt i gang et gjenvinnings-prøveprosjekt, der vi kniper, knuser og sorterer ut fraksjonen 4-32 mm fra rivebetong levert til FSG. Fraksjonen 4-32 mm knust betong er så blitt brukt som tilslag hos Ølen Betong, som igjen har produsert betonglodd (legoklosser) for FSG. Disse betongloddene blir i dag brukt som båsvegger mellom vaskede gravemasser i vårt nye vaskeanlegg.

Gundersen sier FSG har erfart at det svært viktig å ha stor variasjon i steinfraksjonene (inhomogene masser) som er i de forurensede massene, for at vaskeanlegget skal fungere effektivt. 

– Det var også interessant å se hvor viktig valg av rett polymer har på seperasjon/utfelling av finstoffet/forurensningen i vaskevannet. Vi fikk SNF Nordic til å komme og teste ut ulike polymer, og valget falt på en som er positiv ladet, forteller han.

Gundersen ser ikke på Envir som en direkte konkurrent, men mer som en partner for å utvikle markedet. Den holdningen er gjensidig.

– Det veldig kjekt å se den positive mottagelsen anlegget vårt har fått etter åpningen, både hos kunder og i media. Vi heier også på FSG sitt anlegg og ønsker de lykke til med oppstarten! Det vil sette enda mer fokus på viktigheten av vaskeanlegg, og det er definitivt plass til oss begge i Bergensregionen, sier Akervold.

Hvis du melder deg på konferansen Stein i vei i februar, kan du være med på omvisning til begge bedriftene. Programmet for konferansen finner du her.