Norge trenger flere gruver

Publisert

Bilde av en mann som holder foredrag

TO TANKER I HODET: Martin Melvær erkjenner at bergindustri kan være en utfordring for miljøet, men også at mer mineraler er helt nødvendig for å lykkes med det grønne skiftet.

Denne uken møtte et betydelig antall ambassader og handelskamre et knippe selskaper med store planer for oppstart av gruveprosjekter. Den røde tråden på seminaret i regi av Norsk Bergindustri var at verden har et stort behov for disse mineralene.

– Norway needs more mines.

Denne holdningen er etter hvert velkjent. Den teknologiske utviklingen, det grønne skiftet og forsvarsindustrien trenger mer mineraler for å lykkes. Det noe uvanlige er at utsagnet kommer fra en miljøorganisasjon, fra Martin Melvær i Bellona.

– Ja, mineralutvinning medfører til dels store skader på miljøet, men det grønne skiftet er samtidig avhengig av mineraler for å bygge vindturbiner, solparker og batterier, sa Melvær som er teamleder for materialer og industri.

Han viste fram en oversikt over økningen i behovet for noen kritiske mineraler fram til 2040. Blant annet vil kobber øke med 150 prosent, lithium med 870 prosent og grafitt med 390 prosent.

Rike forekomster
Er ikke løsningen da å resirkulere alt vi bruker av mineraler i stedet for å bygge nye gruver?

– Nei, vi klarer ikke å bruke alt på nytt. Selv for gull klarer vi bare å resirkulere mindre enn 90 prosent, sier Melvær.

Avdelingsdirektør Henrik Schiellerup ved NGU ga en oversikt over Norges frodige bergindustri med forekomster over hele landet og betydelige eksport – ikke minst av kvarts, jernmalm og ilmenitt.

– Og det er mange spennende prosjekter i støpeskjeen, sa Schiellerup og viste et nytt Norge-kart.

Flere av de mest lovende prikkene på kartet hans skulle bli presentert senere på seminaret.

Stor interesse fra utlandet
Partnerskapsseminaret ble avholdt i NHO-bygget på Majorstuen i Oslo hvor Norsk Bergindustri har kontorer. Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, understreket at Norge kan spille en anda viktigere rolle framover fordi vi har så store ressurser.

– Det er svært gledelig at det blant de over 80 deltagerne på seminaret var et stort antall ambassader og handelskamre, og at svært mange av disse ønsker videre samtaler enten med oss som forening eller direkte med noen av våre medlemmer, kommenterer generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.

Så var det da også litt av en rekke med løfterike prosjekter representantene fra nærmere 20 land fra hele verden fikk presentert i raskt tempo. Førstemann ut var administrerende direktør Alf Reistad i Rare Earths Norway.

– Vårt mål er å levere opp til 30 prosent av den europeiske etterspørselen etter sjeldne jordarter i mer enn 100 år, sa Reistad.

Tidligere på dagen hadde det blitt kjent at næringsminister Cecilie Myrseth har nominert selskapet til strategisk prosjekt under Minerals Security Partnership. Det er et internasjonalt samarbeid mellom 14 land og EU, inkludert Norge, som har som mål å akselerere utviklingen av bærekraftige forsyningskjeder for råvarer.

Myrseth ønsker fortgang
Nettopp Myrseth gikk på talerstolen senere, men først fortalte styreleder Johannes Nævdal i REE Minerals Holding, den andre operatøren på Fensfeltet, om dette selskapets planer. Og så presenterte administrerende direktør Christer Lindqvist i Grangex, som har kjøpt Sydvaranger Mining, planene for gjenåpning av den tradisjonsrike gruven.

– Vårt mål er at mineralprosjekter skal realiseres raskere, framholdt Myrseth uten å si så mye mer om hvordan det skal skje.

Styreleder Jonas Dahllöf i Joma Gruver la fram ambisjonen om å sette den første kobber-gruven på 25 år i produksjon. Bærekraftsansvarlig Anna Bolle i Kingsrose Mining informerte om det største regionale leteprogrammet i Europa. Administrerende direktør Øystein Rushfeldt i Nussir ga en oppdatering etter at det i november ble kjent at det canadiske gruveselskapet Blue Moon Metals har inngått avtaler om å kjøpe Nussir og Nye Sulitjelma Gruver.

Som en avslutning på denne Norge-turneen for potensielle investorer og samarbeidspartnere, redegjorde COO Mona Scanche for hvordan australsk-eide Kuniko skal bli en ledende produsent av bærekraftige metaller til batteriverdikjeden. Selskapet, med hovedkontor i Norge, har tre store prosjekter her i landet.

– Ringerike-prosjektet ligger vel først i løypa. Målet er at det skal være i drift tidlig i 2030, sa Scanche.