Sentrale aktører i bransjen
På denne siden har vi samlet kort informasjon om de viktigste utdanningsinstitusjonene og virksomhetene for norsk bergindustri.
På denne siden har vi samlet kort informasjon om de viktigste utdanningsinstitusjonene og virksomhetene for norsk bergindustri.
Det sentrale studieprogrammet ved NTNU (Norges teknisk-vitenskapelige universitet) er sivilingeniørstudiet Georessurser og geoteknologi. På studieretningen mineralproduksjon lærer du hvordan du skal planlegge og drive produksjon og foredling av mineralressurser. Studieretningen ressursgeologi dekker teoretiske og praktiske sider knyttet til utvinning av alle former for ikke-fornybare georessurser, som metaller, olje og gass.
Her er lenke til studieprogrammet.
Her er en mer detaljert beskrivelse av studiets oppbygging.
Kunnskapens høyborg i Oslo tilyr et bachelor-program i geologi. Det kan du lese om her.
I master-programmene kan studentene fordype seg i de relevante retningene Skorpeprosesser (mineraler, bergarter) og Miljøgeologi. Mer informasjon finner du her.
Institutt for geovitenskap har knappe 80 plasser på bachelor-studiet i geovitenskap og drøyt 50 plasser på master-studiet. Fra høsten 2024 tilbys også det nye bachelor-programmet Geofag og informatikk.
Her kan du lese mer om instituttets ulike tilbud.
Institutt for geovitenskap ved UiT tilbyr utdanning på bachelor-, master- og PhD-nivå og utdanner geologer og geofysikere til ulike sektorer av arbeidslivet. Kandidatene deres går til konsulentselskaper, hydrokarbonindustrien, malmselskaper, offentlige etater innen veibygging og annen infrastruktur, geofarer, forskning, undervisning og privat næringsliv for øvrig.
Her kan du lese mer om instituttets ulike tilbud.
Dette fagorganet og sektormyndighet for mineralressurser og mineralvirksomhet heter formelt Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF). Det ligger under Nærings- og fiskeridepartementet, og driver ressursforvaltning på et overordnet systemnivå gjennom myndighet, plikter og oppgaver innenfor ulikt lovverk. Virkefeltet strekker seg fra deltakelse i arealplanlegging gjennom både veiledning og rollen som innsigelsesmyndighet, via tildeling av rettigheter til undersøkelser og utvinning av statens mineraler, konsesjonsbehandling for driftskonsesjoner, tilsyn med drift samt etterdrift og sikring.
Noen eksempler på oppgaver knyttet til mineralloven:
Her kan du lese mer om DMF arbeidet deres.
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø. Hovedoppgavene er å redusere klimagassutslipp, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Underveis i utviklingen av et prosjekt innen bergindustrien, skal Miljødirektoratet gi en rekke konsesjoner. I mindre prosjekter delegeres dette ofte til statsforvalteren i de ulike fylkene.
Her kan du lese mer om Miljødirektoratet.
Norges geologiske undersøkelse (NGU) kartlegger Norges geologi og sprer kunnskap om den. Etaten skal dekke samfunnets behov for geologisk basiskunnskap, og dermed bidra til økt verdiskaping. NGU ligger under Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), har 200 ansatte, hovedkontor i Trondheim og et internasjonalt arbeidsmiljø.
Her kan du lese mer om NGU.