Dette bidrar bergindustrien med i Midt-Norge

En rekke lokalsamfunn i Midt-Norge, som Røros, Løkken, Malm og Skorovas, er bygget opp rundt gruveindustri. Direkte arbeidsplasser og store ringvirkninger var med på å utvikle næringsgrunnlaget og bosetning i lokalsamfunnene og deres omegn.

Fortsatt står bergindustrien sterkt i landsdelen, med gruvevirksomhet, pukkverk og natursteinprodusenter.

Nøkkeltall om bergindustrien i Midt-Norge:

  • Bidrar til rundt 1400 årsverk i og utenfor egen region
  • Skaper årlige verdier for mer enn 1,5 milliarder kroner
  • Nord-Europas største kalkvirksomhet ligger i Verdal kommune
  • Mineralselskap i Møre og Romsdal bidrar med betydelige eksportverdier

Beregninger fra 2019 viste at det var 540 årsverk i bergverksindustrien i Midt-Norge (Møre og Romsdal og Trøndelag). I tillegg bidro næringen til 418 årsverk i andre næringer i regionen.

Summen av den direkte og indirekte sysselsettingen fra bergindustrien i landsdelen var på god over 1,5 milliarder kroner, og bidro til 1398 årsverk i og utenfor egen region.

Årsaken til de store ringvirkningene i andre regioner skyldes i hovedsak behovet for industrielle produkter som ikke er tilgjengelig i egen region, transporttjenester fra aktører i sør, i tillegg til diverse varekjøp hos bedrifter i andre deler av landet.

Det finnes en rekke store og strategisk viktige mineralvirksomheter i Midt-Norge. Nord-Europas reneste kalkforekomst ligger i Verdal kommune. Ramlo Sandtak, Verdalskalk, Frøseth og Oppdal Sten er store og viktige bergverksvirksomheter i Trøndelag.

I Møre og Romsdal finner vi store mineralselskaper som Sibelco Nordic, Omya Hustadmarmor,  Visnes Kalk, Nesset Sand og Hanset Sand.