Vil vinne politikerne

Portrettbilde av to personer

SAMSNAKKET: Det årlige forbruket av stein i Norge tilsvarer 15 tonn per innbygger. Pukk og grus er altså svært viktig for samfunnet. Det vil Anette Ingand og Lars Joakim Hanssen at politikere, presse og andre nøkkelpersoner får bedre forståelse for.

Feiring forstår at rammebetingelsene er avgjørende for å sikre god økonomi og et bærekraftig samfunn. De ikke bare forstår det, de gjør også mye for å bedre dem.

– Vi jobber aktivt for at politikere, men også folk flest, skal forstå hvor viktig pukk og grus er for samfunnet. Hvert år har hver innbygger behov for rundt 15 tonn stein og mineraler, kun slått av vann med sine 70 tonn pr innbygger. Med andre ord er stein en ressurs vi er helt avhengig av nå, men også i framtiden, sier kommunikasjonssjef Anette Ingand i Feiring.

Vårt inntrykk er at Feiring er en av de beste bedriftene i klassen når det gjelder myndighetskontakt, PR og mediearbeid. En aktiv, åpen og synlig konsernleder Margrethe Ollendorf Lien leder an, og en offensiv organisasjon med dyktige medarbeidere følger opp. Men en ting som kjennetegner de flinke, er at de hele tiden vil bli bedre.

Nylig tok Ingand en prat med Lars Joakim Hanssen, fagsjef politikk og samfunn i Norsk Bergindustri.

Tips for bedre gjennomslag
– Det kan virke vanskelig å få fram sine synspunkter til politikere, og myndighetskontakt er ofte komplisert. Men med god planlegging, strukturert arbeidsform og noen enkle kjøreregler, er sjansen for å lykkes mye større, sier Hanssen.

Hans råd er å starte med å lage et kart over interessenter. Hvilke politikere er mest sentrale å påvirke i de sakene som er viktigst for deg? De kan være vanskelig å nå, men da lager du et interessentkart for hver politiker. Hvilke personer har innflytelse på den aktuelle politikeren? Det kan hende du kan fremme dine synspunkter indirekte.

Jobb aktivt med lokale politikere for å få dem til å bli dine ambassadører i sine møter med andre politikere, beslutningsmyndigheter og pressen. Et gruveselskap som går foran innen elektrifisering, kan gi argumenter for å bedre rammebetingelsene for nullutslippsmaskiner eller infrastruktur. Og de argumentene kan veie tyngre når de kommer fra en politiker enn fra deg selv.

Tenk hvilke saker du kan gi politikere og beslutningstakere som løser deres problemer. Alle mennesker liker mye bedre å høre om løsninger enn alt som er vanskelig. Bare i Oslo skal det etter planen bli tatt ut 40 millioner tonn masser de neste fem til ti år. Hvor skal man gjøre av alt dette? Når Feiring og andre virksomheter som er dyktige på ombruk og massehåndtering, forteller om sine løsninger, kan de få gjennomslag for viktige endringsforslag.

Lag korte notater til politikere som de kan ta med i møte med andre politikere og pressen. En faktabasert redegjørelse fra en produsent av naturstein om verdiskapning, antall arbeidsplasser og ringvirkninger, kan være nyttig i reguleringssaker, byggetillatelser og lignende.

Dette er bare et lite utvalg råd.  Vil du diskutere myndighetskontakt nærmere? Du er velkommen til å sende en e-post til Lars Joakim Hanssen.