Gledelig med økt interesse for mineralnæringen

Publisert

Portrett av Lars Joakim Hanssen

– Vi setter pris på at mineralnæringen er kommet høyere på dagsorden hos stortingspolitikere. Men nå er det på tide å gå fra ord til handling.

Det sier fagsjef for politikk i Norsk Bergindustri Lars Joakim Hanssen, etter at næringskomiteen på Stortinget avviste et omfattende forslag om mer landbasert mineralutvinning og sirkulærøkonomi, fra opposisjonspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

De tre partiene foreslo blant annet å gi Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) et tydeligere mandat som koordinerende myndighet, utvikle en statlig veileder for konsesjonsprosesser for mineralutvikling på land, innføre tidsfrister for saksbehandlingen inspirert av EUs CRMA (Critical Raw Materials Act), og sikre god veiledning til berørte kommuner underveis i konsesjonsprosessen.

Her kan du lese forslaget fra de tre partiene.

Overskuddsmasser som ressurs
Partiene ønsket også at regjeringen skulle etablere en prosjektgruppe med næringen for å finne nye måter å benytte overskuddsmasser fra gruver inn i andre verdikjeder. Forslagene fikk ikke støtte av regjeringspartiene og SV, og dermed ble det ikke flertall for noen endringer av mineralpolitikken.

– Vi er ærlige på at det er overskuddsmasser fra mineralnæringen, slik det er i en rekke andre industrier. Det jobbes mye i næringen med å finne nye bruksområder for masser som ikke brukes i dag, eller å se på muligheter for hvordan disse kan erstatte annen type råstoff i eksisterende markeder, sier Hanssen og fortsetter:

– Norsk Bergindustri har tidligere, sammen med blant annet Bellona, invitert Nærings- og fiskeridepartementet til å delta i et prosjekt der man nettopp skal forsøke å finne andre verdikjeder for bruk av restmasser fra gruveindustrien, sier fagsjef for politikk i Norsk Bergindustri Lars Joakim Hanssen.

Han viser til at det er i alles interesse at restmasser fra næringen kan bli en del av sirkulærøkonomien.

– Økt bruk av masser fra gruvene vil redusere behovet for deponi, være bra for miljøet, men også være kostnadsbesparende for industrien. Temaet står høyt på dagsorden hos næringen, men dette er noe som kommer hele samfunnet til gode, og vi mener at staten også har en interesse av å delta i dette arbeidet, framholder Hanssen

Næringen er kommet høyere på dagsorden
Selv om ingen av de over 20 forslagene til økt mineralutvinning og sirkulærøkonomi fikk flertall, er Norsk Bergindustri likevel optimistiske for næringens fremtid.

– Vi ser helt klart at flere partier nå har satt mineralnæringen høyere på dagsorden, fordi industrien trenger flere mineraler. Disse kan Norge utvinne på en langt mer bærekraftig og ansvarlig måte enn hva som gjøres i land som vi i dag kjøper mineraler fra, sier Hanssen og fortsetter:

– Vesten har gjort seg helt avhengig av mineraler fra land som Kina, Congo og Chile. Vi mener det er bedre at vestens industrier kan forsynes med mineraler fra land som respekterer menneskerettigheter, som bryr seg om arbeidstakere, som samarbeider med lokalsamfunnet og utvinner mineraler basert på strenge krav til utslipp.

Nå er det et år siden regjeringen med brast og bra la frem en mineralstrategi med flere gode forslag til tiltak. Den nye næringsministeren har fått en verktøykasse full av virkemidler.

– Det er bare å åpne verktøykassa og plukke opp de ulike forslagene, framholder Hanssen.

Etter at mineralstrategien ble lagt frem, sendte Norsk Bergindustri den ut på høring til medlemmene og ba de prioritere hvilke av tiltakene som er viktigst for dem.

Disse tiltakene menter våre medlemmer er de viktigste for bedriftene:

  • Raskere tillatelsesprosesser gjennom økt samordning/bedre koordinerte og parallelle offentlige tillatelser
  • Direktoratet for Mineralforvaltning angis som "one-stop" shop (for kritiske/strategiske) innenfor minerallovens virkeområde 
  • Ambisjon om at kapasiteten i strømnettet forsterkes/sikre nok el-kraft for nye mineralprosjekter
  • Følge opp NOU; bedre koordinering mellom minerallov, motorferdselslov og plan- og bygningsloven.
  • Legge til rette for en samfunnsøkonomisk lønnsom mineralnæring

Her kan du lese vår kommentar til de tre partienes forslag.